Aktuális

MNB: a forintosítással az egyik legnagyobb kockázat került ki a pénzügyi rendszerből

A háztartási devizahitel-állomány mintegy 14 százalékát tette ki a GDP-nek, ez 1 százalékra csökkent.

2015.05.30 20:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének legfontosabb üzenete, hogy a forintosítással az egyik legnagyobb kockázat került ki a pénzügyi rendszerből - mondta Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzési igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában szombaton.

Fábián Gergelyt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az MNB pénteken publikálta pénzügyi stabilitási jelentését, amelyből a többi között az derül ki, hogy a bankrendszer rövid devizaadósságának kellő mértékű leépülése, valamint az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése érdekében a jegybank szigorítaná a devizafinanszírozási megfelelési mutatót (DMM), valamint megelőző céllal bevezetne egy úgynevezett devizaegyensúlyi (DEM) mutatót is.

Fábián Gergely az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a pénzügyi stabilitási jelentés legfontosabb üzenete, hogy a forintosítással az egyik legnagyobb kockázat került ki a pénzügyi rendszerből. A háztartási devizahitel-állomány mintegy 14 százalékát tette ki a GDP-nek, ez 1 százalékra csökkent - emelte ki.

Hozzátette: a forintosítás után még látnak kockázatokat, ezek fontosak, de nem akkora mértékűek, mint a devizahitel-állomány volt.

Közölte, ezek egyikét a megmaradt devizahitel-ügyletek jelentik, amelyek főleg autófinanszírozási ügyletek, amelyek mintegy 300 milliárd forintot tesznek ki, ez jelentős számú, 250 ezer szerződést érint.

A nem teljesítő állomány szintén kiemelt kockázat a stabilitási jelentésben - mondta Fábián Gergely, hozzátéve: "a kulcsszám itt 182 ezer jelzáloghitel-szerződés", amelyek között vannak forint- és devizaszerződések is.

Mint mondta, ezen felül "rengeteg" fedezetlen fogyasztási hitel van, de hangsúlyozta, hogy ezek nagy része kis összegű, kevesebb, mint 200 ezer forint követelést jelent, másrészt mintegy felük követelés-kezelőknél van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.