Új elnökség

Jelentős változások a kerékpárszövetségben

Jelentős szerkezeti átalakulásokról, személyi változásokról, névváltásról döntött pénteken a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) közgyűlése, melyen az eddigi elnök Polony Istvánt választották meg újra az MKSZ vezetőjének.

2015.05.29 18:47MTI

A tagság előbb átfogóan módosította az MKSZ alapszabályát, eszerint a kétszintű szövetségi rendszer - szakági szövetségek és felette egy ernyőszervezet - helyébe egyetlen sportszervezet lépett, amelynek nevét Magyar Kerékpáros Szövetségre módosították. A döntéssel párhuzamosan megszűntek a szakági szövetségek, így visszaállt az 1992-ig működő rendszer.

A közgyűlésen részt vett James Carr, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője is, aki hozzászólásában hangsúlyozta: a módosított alapszabály és az új szervezeti felépítés már összhangban van azzal, amit az UCI javasol tagszervezetei számára. Egyszersmind ezek megfelelnek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ajánlásának is.

Ezt követően a közgyűlés visszahívta a teljes elnökséget, és új tisztségviselőket választott. Az elnök Polony István maradt, az új elnökségbe pedig Balog Zoltán, Soós Gábor, Tóth Árpád, Nagy Ádám, Dietrich Tamás, Kiss László, Medveczky Balázs - az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgatója - és Simonyi Ákos került be. A felügyelőbizottság elnöke Princzinger Péter lett. Valamennyiük megbízatása a mostani olimpiai ciklus végéig szól.

A közgyűlésen a 2014-es beszámolók is terítékre kerültek, ám ezek közül csak az elnökség szakmai értékelését fogadta el a tagság. Kiderült ugyanis, hogy a Katona Kálmán tavaly októberi lemondásával elnökváltáson átesett MKSZ-nek még nem készült el a 2014-es könyvelése, ami elengedhetetlen a pénzügyi beszámolóhoz. A kerékpáros szövetség még mindig nem tudott elszámolni a MOB-nak, illetve az Emminek a kiemelt sportági támogatás második részleteként múlt évben kapott 90 millió forinttal.

Polony István elnök megfogalmazása szerint ebből az összegből - hiányos elszámolás, hibás elszámolás, illetve hibás banki átutalás - miatt 50 millió forint "problémás". Hozzátette: mindez akadályozza az MKSZ működését, még az is lehet, hogy ezt a pénzt vissza kell fizetnie a szövetségnek, ugyanakkor az eset kapcsán még a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet.

Kollár Edina, az Emmi főosztályvezetője kijelentette: a kiemelt sportágaknak komolyan kell teljesíteniük, s jelenleg a kerékpársport sem sportszakmai szempontból, sem a pénzügyi elszámolás alapján nem tudja teljesíteni az elvárt színvonalat.

"Sajnos azt kell mondanom, hogy a tizenhat kiemelt sportág közül jelenleg a kerékpár áll a legrosszabbul" - fogalmazott a főosztályvezető, aki azt is elmondta, a kerékpárosoknak néhány hónapjuk van arra, hogy olyan sportágfejlesztési programot nyújtsanak be, amellyel meggyőzhető a kormány arról, hogy a kerékpársportnak is ott a helye a kiemelt sportágak között.

Törzsök Zsolt, a megszűnt Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, a pénteki döntések hatására - az olasz szponzor kivonulása miatt - széteshet Magyarország jelenlegi egyetlen országúti kontinentális csapata, az Utensilnord, s veszélybe került a júliusi Central European Tour harmadik - Erdőkertes és Budapest közötti - szakaszának, valamint a Tiszagyenda Nagydíjnak a megrendezése is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.