Ötödik alkalommal

A közszféra korrupciós kockázatait méri fel az ÁSZ

Ötödik alkalommal folytatja le a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező integritásfelmérését az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

2015.05.28 11:28MTI

A felmérés keretében az ÁSZ 6900 szervezetnek küldött ki felkérő levelet, de 2015. június 26-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van csatlakozásra és az elektronikus kérdőív kitöltésére - közölte Szatmári János, a szervezet projektvezetője.

Hozzátette: a 2015-ös felmérés indításával egy időben a kormány határozatban rögzítette, hogy az államigazgatási szerveknél fel kell térképezni azokat a munkaköröket, amelyeket a korrupciós kockázatok fokozottan érintenek.

A projektvezető kitért arra, hogy ellenőrzési tapasztalataik szerint szükséges a korrupció megelőzését szolgáló kontrollok megerősítése.

Az integritásprojekt éppen a korrupció által a leginkább veszélyeztetett területek feltárását szolgálja, az intézmények vezetői pedig visszajelzést kapnak a felmérés nyomán szervezetük korrupciós védettségéről - fűzte hozzá.

Mindezzel kapcsolatban emlékeztetett: a nemzeti korrupcióellenes programról szóló, most elfogadott kormányhatározatban szerepel az is, hogy a közszféra intézményeinél népszerűsíteni kell a csatlakozást az ÁSZ integritásfelméréséhez, továbbá a kormány szorgalmazza a vizsgálat kiterjesztését a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokra is.

A projektvezető hangsúlyozta, hogy az adatfelvétellel kapcsolatos információkat az ÁSZ közzéteszi az integritásportálon, illetve az adatfelvétel ideje alatt a számvevőszék munkatársai az intézmények rendelkezésére állnak a kérdőívek kitöltésével összefüggő kérdésekkel kapcsolatban.

A felmérésben részt vevő szervezetek számára segítséget jelent a portálon létrehozott fórum is, és az intézmények egymással is tudnak véleményt cserélni - közölte Szatmári János.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.