Reakció

Gyurcsány Ferenc: a miniszterelnök politikai értelemben meg akarja ölni a DK-t

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai értelemben meg akarja ölni a Demokratikus Koalíciót (DK), de "ez nem fog neki sikerülni".

2015.05.26 20:27MTI

A DK elnöke erről kedden Brüsszelben az Altus cég uniós megbízási ügye kapcsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

A volt kormányfő szerint teljes abszurditás mindaz, amit a miniszterelnök, a kormánya, a frakciója és a pártja állít. A DK-nak tiszta a lelkiismerete - hangoztatta.

Elmondta, hogy az elmúlt években 1-2 millió forinttal, tavaly pedig 16 millió forinttal támogatta a DK működését. "Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kifejtette: a brüsszeli bizottság négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot "nagyjából tíz-tizenkét vizsgálati program lefolytatására". Ennek a teljes keretösszege az a bizonyos 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint, "amiről a fideszesek beszélnek" - tette hozzá.

A 10-12 program közül eddig négyet írtak ki. Ebből a négyből egyet nyert meg az Altus vezette konzorcium, egy másik kiválasztott megnyert kettőt, a harmadik kiválasztott szintén egyet. A később kiírandó pályázatok kimenetelét még nem lehet tudni. Egy-egy programnak a megbízási díja Gyurcsány Ferenc szerint "nagyjából kevesebb, mint a tizede" a másfél milliárd forintnak. És mután nemzetközi konzorciumokról van szó, az Altus vezette konzorcium esetében tizenegy cég kapott megbízást, tehát ez a kevesebb, mint egytized összesen tizenegy cég között fog eloszlani - magyarázta a DK-elnök. Hozzátette: ebből az egy megnyert pályázatból az Altusra egy-kétszer tízmillió forint árbevétel jut; hogy mennyi lesz a nyereség, azt szerinte még nem lehet megmondani. "Ha pikírt akarok lenni, akkor azt tudom mondani, hogy Orbán miniszterelnök vejének egyetlen egy világításmegbízásának több a nyereségtartalma, mint ami ennek esetleg lesz" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a konzorciumon belüli munkaszervezés alapján Magyarországon nem az Altus az, amelyik a projekt keretében eljár, hanem egy osztrák vagy egy német cég megbízásából - pontosan ezt nem tudta megmondani - egy magyar szakértő. A múlt év végéig "egy megveszekedett fillér nem tudott még befolyni ebből a pénzből, tehát teljesen kizárt, hogy ezt a pénzt bármire is fordítsuk" - mondta.

Előzőleg a Fidesz kormányzati vizsgálatot kért az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében: a kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az Európai Bizottság között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek.

Ezt Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pártelnök tulajdonában álló gazdasági társaság hatáskört kapjon EU-s pénzek, projektek ellenőrzésére. Ez a hatáskör az Európai Bizottságot illeti meg - hangsúlyozta.

A DK elnöke Brüsszelben kijelentette: alkotmányos keretek közt ezt az ügyet a Fidesz "nem tudja megnyerni". "Minden jogi és politikai eszközzel ezzel szembe fogunk menni. És hogyha azt kívánja a Fidesz, hogy mi mutassuk meg magunkat az ellenzék kérlelhetetlen vezetőjének, akkor a legjobb úton járnak. Megvan hozzá a képességünk és a bátorságunk, hogy megküzdjünk a Fidesszel" - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc keddtől csütörtökig folytat tárgyalásokat Brüsszelben. Találkozik az Európai Bizottság alelnökével és a bizottság több néppárti tagjával, egyeztet az EU csalásügyi hivatalának, az OLAF-nak a főigazgatójával. Ezenkívül előadást tart az EP szociáldemokrata frakcióülésén, tárgyal a német szociáldemokraták, a brit Munkáspárt EP-vezetőivel, valamint görög és román baloldali delegációvezetőkkel. Az újságíróknak adott keddi nyilatkozatában kiemelte: "nem baloldali összeesküvést folytat, tudatosan találkozik" ezúttal csak néppárti EU-biztosokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.