Turisztika

A világon egyedülálló látványosság Mohácson

Az ember csak a közepére áll és menetel benne!

2015.05.24 19:31ma.hu
MTI Fotó: Varga György

Egyedülálló turisztikai látványosság várja mától az érdeklődőket Mohácson, ahol egy középkori taposómalom mását építették meg erdélyi mesterek. Ez az egyetlen ilyen működőképes szerkezet a világon. A taposómalmot szombaton adták át.

"Taposómalmot, nincs közöttünk ember, aki látott valaha" - mondta a Kossuth Rádióban M. Bugarszki Norbert, a turisztikai látványosság ötletgazdája. "100-150 éve nyomuk sincs a földön, csupán régi metszetek, kőfaragványok vannak, amelyek ilyen berendezést ábrázolnak." A négy éve tartó kutatások eddig azt támasztották alá, hogy egyetlen darab sem maradt fenn belőlük - tette hozzá.

Tehát jelenleg ez az egyetlen működőképes taposómalom a világon, ami vélhetően sok turistát vonz majd ide - mondta a szerkezet megálmodója. Beszámolt arról, hogy a taposómalom gyergyószentmiklósi mesterek közreműködésével, Erdélyből származó malomkövek, gerendák, faanyagok felhasználásával készült el. A beruházás több mint 10 millió forintos költségének nagy részét pályázati forrásból fedezték.
Hallgassa meg!

A Szent Miklós Vízimalommal szemben felépített korhű szerkezet emberi erővel hozható működésbe: az ember a közepére áll és menetel benne, amihez a 2,5 méteres erőkar és a 80 kilogrammos erő adja a nyomatékot. A hajtással elindul a taposókerék, a malomkő forogni kezd, a kövek pedig lisztté őrlik a garaton át közéjük kerülő búzát. A középkorban sok helyen őröltek emberi erővel, többek között Magyarországon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.