Sértőnek találtatott

Törvényességi felülvizsgálatot kért a NEKI az ózdi lakásrendelet miatt

Törvényességi felülvizsgálatot kért a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) az ózdi lakásrendelet több pontjával kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól.

2015.05.22 03:30MTI

Erről a szervezet csütörtökön, közleményben tájékoztatta az MTI-t. Kifejtették: az ózdi lakásrendelet a NEKI álláspontja szerint több ponton is törvénytelen, ezért a jogvédő szervezet azt kéri az ózdi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivataltól, állapítsa meg, hogy a rendelet bizonyos rendelkezései ellentétesek az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, illetve sértik az alaptörvényt, és bocsásson ki törvényességi felhívást annak érdekében, hogy a képviselő-testület helyezze hatályon kívül a rendelkezéseket.

Kiemelték, hogy a NEKI törvénysértőnek és alkotmányellenesnek tartja azt a rendelkezést, amely szerint nem kaphat szociális bérlakást a Borsod megyei városban az, aki büntetett előéletűnek számít. Álláspontjuk szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit bármilyen bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. Az, hogy a szociális lakások erkölcsi bizonyítvánnyal igényelhetők, tipikusan nem egy emberhez, hanem a rászoruló család egészéhez köthető eljárás, így a család egyik tagjának esetleges büntetett előélete nem eredményezheti azt, hogy az egész család kiszoruljon ebből az ellátási formából - írták.

Hozzátették, hogy a rendelet kizárja a szociális lakásigénylők nyilvántartásából azt is, akinek korábbi bérleti szerződését rendkívüli felmondással szüntette meg a bérbeadó. Azt írták: a rendkívüli felmondás oka az esetek nagy részében lakbértartozás, ezért úgy vélik, a szabályozás azt eredményezi, hogy a legszegényebb, munkanélküliségtől sújtott korábbi bérlők akkor sem tudnak szociális bérlakáshoz jutni, ha időközben rendezték tartozásaikat, és a rendelet további feltételeinek megfelelnek.

Úgy fogalmaztak: a lakásban lakók számának korlátozása súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot és az alaptörvény XIX. cikkét is. A szervezet szerint a szabályozás közvetett hátrányos megkülönböztetést valósít meg azzal, hogy a nagycsaládos, nagyon rossz anyagi körülmények között élőket sújtja, és igyekszik kizárni a szociális bérlakásokból.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Ózdon "egy botrányos lakásrendelettel" kiszorítják a városból a szegényeket. A PM szóvivője, Tordai Bence keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Janiczak Dávidnak, a település jobbikos polgármesterének "feltett szándéka, hogy az Ózdon élő szegényeket és különösen a cigányokat megregulázza, akár rászolgáltak erre, akár nem".

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere az MTI-hez még vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: az új lakásrendeletnek "semmi köze a kilakoltatásokhoz", nem tartalmaz szigorítást a lakások elhagyásával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.