Emlékezés

Amerikai nagykövet: fontos szembenézni a múlttal

Rendkívül fontos és nélkülözhetetlen munkát végeznek azok a szakértők, akik a holokauszt feldolgozásával foglalkoznak.

2015.05.22 02:30MTI

Szembe kell nézni a múlttal, fel kell dolgozni a történelem fájdalmas korszakait - mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön Budapesten.

A diplomata A holokausztemlékezet jövője: rasszizmus, antiszemitizmus és homofóbia elleni küzdelem az emlékezetmunka segítségével (The Future of Holocaust Memorialization: Confronting Racism, Antisemitism, and Homophobia through Memory Work) című kötet bemutatóján vett részt a Közép-európai Egyetemen (CEU).

Colleen Bell kiemelte: fontos életben tartani a holokauszt emlékét, megvitatni az akkor történteket. Sok szomorú esemény történt akkoriban Magyarországon, és még ma is gyakoriak a viták arról, hogy mi is történt akkor pontosan, és ki vett részt az eseményekben - közölte.

A CEU, a Tom Lantos Intézet és a budapesti amerikai nagykövetség közös, angol nyelvű kiadványának bemutatóján a nagykövet emlékeztetett arra: az Egyesült Államok is igyekszik szembenézni a múltjával, és ebben nagy szerepe van az oktatásnak. Ezért van nagy jelentősége a most bemutatott könyvnek - mutatott rá. Hozzátette: rendkívül fontos és nélkülözhetetlen munkát végeznek azok a szakértők, akik a holokauszt feldolgozásával foglalkoznak.

John Shattuck, a CEU rektora felidézte: a most bemutatott könyv egy tavaly, a magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett konferencián elhangzottakra épül. A tanácskozás célja a holokauszt történéseinek felidézése, valamint annak megvitatása volt, hogy milyennek kell lennie a holokausztoktatásnak, hogyan lehet kezelni az antiszemitizmus, a rasszizmus és a homofóbia megnyilvánulásait - közölte. Hozzátette: a konferenciával és a most megjelent könyvvel arra is rá akartak világítani, hogy a hétköznapi ember is képes nagy változást elérni, ahogyan az a holokauszt idején is bebizonyosodott.

Az eseményen - amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett - Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet igazgatója arról beszélt, hogy nem könnyű örökséget hagyott hátra számukra Tom Lantos, és az intézet nehéz feladatot vállalt magára azzal, hogy a magyar történelem traumatikus fejezeteire összpontosít munkájában, és olyan érzékeny kérdésekkel foglalkozik, mint a zsidók helyzete és az antiszemitizmus, a romák és a kisebbségek jogai.

A könyv alapjául egy 2014 júniusában rendezett nemzetközi konferencia szolgált, a kötetben az esemény előadóinak tanulmányai olvashatók. Az írások egyebek mellett a holokauszt-emlékhelyek szerepét vizsgálják a múlt megértésében, valamint a jelenlegi holokausztoktatás módszertanának hatékonyságát elemzik, és megfogalmazzák azok lehetséges továbbfejlesztésének módjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.