Fiatalok és menekülnek

Pirkadatkor és kora délelőtt indul az embersereg Szeged felé

Főként afgán és szíriai határsértők érkeznek Szeged környékére.

2015.05.21 15:42MTI

Főként magukat afgánnak és szíriainak valló határsértők, többségükben fiatal férfiak érkeznek a magyar-szerb határ Szegedhez közeli részére - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A legtöbben pirkadat és kora délelőtt között indulnak neki a zöldhatárnak, kisebb csoportokban. Akadnak olyanok, akik a tereptárgyak - távvezetékek, vasúti sínek, utak - alapján tájékozódnak, de a rendőrségi tájékoztatásokból kiderül, hogy gyakran a környéket jól ismerő embercsempészek, úgynevezett sétáltatók vezetik a határsértőket.

A több ezer kilométerről érkező embereknél általában semmilyen csomag nincs, csupán néhányuk cipel kisebb hátizsákot. Amikor a rendőrök föltartóztatják őket, átvizsgálják a csomagjaikat és a ruházatukat, de a zsebekből is legtöbbször csak egy régebbi mobiltelefon vagy egy doboz cigaretta kerül elő.

Az elfogottak többsége a húszas-harmincas éveiben járó férfi, de a csütörtök reggel feltartóztatottak között az MTI tudósítója találkozott több fiatal fiúval is.

A külföldiek egy része a határ magyar oldalára érve keresi a rendőröket, de akadnak olyanok is, akik igyekeznek megbújni, és csak akkor merészkednek elő a Tisza árteréből vagy a kisebb erdőből, ha autót vagy mikrobuszt látnak közeledni. Ők feltehetően embercsempészekre várnak, akik továbbszállítják őket az ország belsejébe vagy Ausztriába.

A magyar-szerb határ felé tartókat a rendőrök a telepített hőkamerák segítségével gyakran már a szomszédos országban észreveszik, a helyszínre vezényelt járőrök pedig nem sokkal azután elfogják, ahogy magyar területre léptek. A határsértőket mikrobuszokkal vagy szállítójárművekkel gyűjtik össze, és abba a röszkei határátkelőhelytől néhány száz méterre található hangárba szállítják, amelyet az év elejétől bérel a rendőrség, itt idegenrendészeti eljárás indul ellenük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.