Konyhapénz

Törünk felfelé: egyre többet költhetnek a háztartások az elemzők szerint

Mivel alacsony infláció mellett folyamatosan emelkednek a reálbérek, nő a háztartások elkölthető jövedelme, így a lakossági fogyasztás is érdemben bővülhet.

2015.05.21 11:29MTI

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása is emelheti a háztartások elkölthető jövedelmét. Így idén a lakossági fogyasztás kissé 3 százalék feletti növekedése várható, az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt azonban nem kizárt ennél nagyobb növekedés sem - közölte.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az, hogy 58 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, csak átmeneti, lehet, hogy még nem írták ki a pályázatokat.

Úgy vélte, az alapvető munkaerőpiaci tendenciák ugyanakkor továbbra is kedvezőek, 3 százalék fölött bővül a versenyszféra munkakereslete, és a háztartások vásárlóereje fokozatosan emelkedik az alacsony infláció és a 3 százalék körüli bruttó bérnövekedés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.