Gripen-baleset

KBSZ: jó állapotban vannak a magyar vadászgép adatrögzítői

Az elsődleges információk szerint jó állapotban vannak a kedden Csehországban balesetben megsérült magyar vadászgép adatrögzítői.

2015.05.20 15:02MTI

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője kifejtette: a jogszabályok szerint a polgári repüléshez hasonlóan a KBSZ jogosult az állami - jelen esetben katonai - légi járművel történt légközlekedési baleset ügyében a független szakmai vizsgálatot lefolytatni.

A KBSZ balesetvizsgálói az értesítést követően a helyszínre utaztak. Az elsődleges helyszíni szemlét még kedden a cseh katonai kivizsgáló szervezet végezte el, de megfelelő őrizet mellett a további vizsgálatokhoz változatlanul hagyták a helyszínt. A cseh és magyar balesetvizsgálók szerda reggel egyeztették a további tennivalókat.

A magyar szakemberek is megtekintették a helyszínt és a roncsot, és már meghallgatták a vadászgép személyzetét is - tette hozzá.

Bajkó Erika információi szerint szerdán kiszerelik a repülőgép adatrögzítőit és megkísérlik letölteni az azokon tárolt adatokat.

A KBSZ szóvivője kitért arra is, hogy a nemzetközi jogszabályoknak eleget téve értesítették a repülőt gyártó állam balesetvizsgáló szervezetét is. A svédek várhatóan szerda délután kapcsolódnak be a baleset kivizsgálásába - mondta Bajkó Erika.

A Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe földet érés után túlfutott a kifutópályán kedd kora délután a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a két pilóta katapultált - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel, hozzátéve: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, a pilóták nem sérültek meg.

Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letörött.

A Gripen típusú vadászgépek svéd gyártója, a SAAB sajtóközpontja az MTI kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy "az illetékes hatóságok alaposan elemezni fogják a baleset okait", és ha felkérik a gyártót, akkor az készséggel rendelkezésre áll a vizsgálatban, de egyelőre nem ad értékelést az eljárással kapcsolatban.

Cáslavban május 11-étől Lion Effort fedőnevű, közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán azt mondta: a szakértői vizsgálatok befejezéséig a hadgyakorlatot megszakították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.