Országgyűlés

Elfogadta a gazdasági bizottság az atomenergia hazai biztonságáról szóló jelentéseket

Elfogadta az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról szóló 2012. és 2013. évi jelentéseket az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden Budapesten.

2015.05.19 15:09MTI

Az ülésen Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a 2012. évi jelentés főbb megállapításai közül kiemelte, hogy átadták a radioaktív hulladéktárolót Bátaapátiban és meghosszabbították a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidejét.

A jelentés megállapította, hogy az érintett hazai létesítmények a tervekben és az engedélyekben meghatározott módon működtek, a hatósági ellenőrzések során felzárt hiányosságok nem veszélyeztették a nukleáris biztonságot és a környezeti kibocsátási határértékeket sehol nem lépték túl - mondta az államtitkár.

A 2013. évi jelentés főbb megállapításai közül megemlítette, hogy megtörtént a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok biztonságos kezelését szolgáló közösségi keret létrehozásáról szóló Európai Atomenergia Közösségi (Euratom) irányelv átültetése, az atomtörvény módosult az új blokkok telephelyének vizsgálatára, értékelésére és fizikai védelmi engedélyeztetésére vonatkozó rendelkezésekkel.

A hazai nukleáris létesítmények az üzemeltetési feltételeknek és korlátoknak megfelelően működtek 2013-ban is - tette hozzá.

A paksi atomerőműben folytatódtak a biztonsági felülvizsgálatok. Az ezek során, valamint az egyes blokk üzemidejének meghosszabbítása kapcsán előírt biztonságnövelő intézkedések végrehajtása megtörtént - ismertette Aradszki András.

Az államtitkár ismertette: a jelentés kitér a 2013-ban a püspökszilágyi radioaktív hulladék feldolgozó és tároló üzemben történt, a munkavállalókra vonatkozó dóziskorlátokat meghaladó sugárterhelésre. Ez a lakosságot nem veszélyeztette - hangsúlyozta.

Az ülésen Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője - aki nem tagja a gazdasági bizottságnak - elmondta: az LMP egyik jelentést sem tartja elfogadhatónak.

Schmuck Erzsébet egyebek mellett kifejtette: azzal, hogy a jelentések nagy késéssel kerültek a parlamenti képviselők elé, az Országgyűlés nem tud érdemi kontrollt gyakorolni.

A képviselő szerint a jelentések tartalma elnagyolt, több fontos kérdéssel csak felszínesen foglalkoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.