Rendőrségi vesztegetési botrány

V. László ismét előzetesben

Ismét előzetes letartóztatásba került a rendőrségi vesztegetési botránnyal kapcsolatban ismertté vált V. László.

2015.05.07 09:31MTI

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője csütörtökön az MTI-nek megerősítette a Napi Gazdaság információját: a költségvetési csalás bűntette miatt a Fővárosi Törvényszéken folyó eljárásban V. László 2015. április 16-ától ismét előzetes letartóztatásba került. Az előzetes letartóztatásról - a házi őrizet elleni ügyészi fellebbezés folytán - a Fővárosi Ítélőtábla döntött. Mivel az ügy bírósági szakban van, ennél részletesebb tájékoztatást nem adhatnak - írta a szóvivő.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában büntetés-végrehajtási forrásokra hivatkozva azt írta: az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót április 16-án budapesti családi házából szállították a Venyige utcai börtönbe. Információik szerint a táblabíróság egyetértett a főügyészség álláspontjával, és megállapította: ha V. László nem áll a legszigorúbb kényszerintézkedés hatálya alatt, akkor fennáll a szökés, elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának veszélye.

A KNYF tavaly augusztusban jelentette be, hogy vádat emeltek a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált V. László ügyeiben, köztük a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 22 vádlott ellen. V. László ellen akkor költségvetési csalás miatt is vádat emeltek - 33 társával együtt -, és abban az ügyben novemberben kezdődött meg a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

A vád szerint V. László az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott. Az illegális jövedelem növeléséért cégei megtévesztették az adóhatóságot, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minőségű terméket hoztak forgalomba, illetve irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rendszer hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

V. László és társai vesztegetési ügyében az első tárgyalást január 14-én tartották zárt ajtók mögött, a Debreceni Törvényszéken.

Március 17-én a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Törvényszék V. László házi őrizetbe helyezéséről döntött. A vállalkozónak viszont viselnie kellett egy nyomkövető jeladót, amelynek segítségével a II. kerületi rendőrség ellenőrizhette, hogy nem hagyja-e el a számára tartózkodási helyként kijelölt családi házat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.