Munkabeszüntetés

Értékszállítók sztrájkja: továbbra sincs megállapodás

Az április 21 óta tartó sztrájkban egy értékszállító éves jövedelemkiesése meghaladhatja a bruttó 100 ezer forintot.

2015.05.06 20:35MTI

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) továbbra sem mutatott kompromisszumkészséget a május 6-án megtartott tárgyalási fordulón - közölte a JNT Security Kft. és tulajdonosa, a Magyar Posta Zrt. szerdán az MTI-vel, hozzátéve: mindent megtesznek az ügy tárgyalóasztal melletti rendezése érdekében.

Az ÉŐDSZ posta értékszállító cégénél, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete április 20-án éjféltől hirdetett sztrájkot határozatlan időre, mivel nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval.

A JNT és a Posta közleménye szerint május 6-án a budapesti és debreceni értékszállítók közül 54-en vették fel a sztrájkot az ÉŐDSZ felhívása alapján az országosan 287 fős értékszállítói állományból. A többi 14 telephelyen, valamint az értékfeldolgozásban nincs munkabeszüntetés.

A közlemény emlékeztet: a sztrájktörvény egyértelműen leírja, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót nem illeti meg díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás. Ennek alapján az április 21 óta tartó sztrájkban egy értékszállító éves jövedelemkiesése meghaladhatja a bruttó 100 ezer forintot. Hozzátették: a sztrájk negatív hatásai miatt veszélybe került a korábban megajánlott egyszeri kifizetés, valamint egy esetleges 2016. évi bérfejlesztés lehetősége is.

Hangsúlyozzák: mind a JNT-nek, mind pedig a Magyar Postának elemi üzleti érdeke, hogy a társaság továbbra is megbízható szolgáltató maradjon, ezért felelőtlen az ÉŐDSZ magatartása, és akár már rövid távon is veszélyeztetné a JNT azon törekvéseit, hogy új partnereket szerezzen, bevételeit pedig folyamatosan növelje. Ez a két cég szerint minimális alapfeltétele a foglalkoztatott állomány szinten tartásának, és nélkülözhetetlen a béremelés forrásának megteremtéséhez.

A közlemény szerint felelőtlen az ÉŐDSZ azért is, mert olyan béremelési javaslatot követel, amely irreális és nem összeegyeztethető a társaság üzleti lehetőségeivel. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy ilyen mértékű általános bérfejlesztésre sem a tulajdonos Magyar Postánál, sem más állami tulajdonú vállalatoknál nem került sor 2015-ben.

A JNT és a Magyar Posta mindent megtesz - ahogyan eddig is megtett - az ügy tárgyalóasztal melletti rendezése érdekében. Ugyanakkor a másik féltől minimálisan elvárja, hogy a gazdasági realitások mentén határozza meg bérelvárását, továbbá magatartásával és felelőtlen nyilatkozataival ne veszélyeztesse se a JNT, se pedig a Magyar Posta üzleti érdekeit. Ezzel ugyanis pont a szakszervezet akadályozza a JNT-t abban, hogy a jövőben további bérfejlesztést hajthasson végre - írják.

Közlik továbbá: a május 4-én folytatott tárgyaláson elhangzottak - az érdemi párbeszéd ígérete és a felek konszenzusa azok folytatásáról - fényében, valamint a JNT által a sztrájk és a tárgyalások során tett egyoldalú pozitív gesztusok, és a JNT által tanúsított konstruktív hozzáállás tükrében elfogadhatatlan a tervezett demonstráció.

A közlemény szerint nem áll összhangban a sztrájk intézményének rendeltetésével és célszerűségével az sem, hogy "a tárgyalásokat egy adott személy munkaviszonyának visszaállítására használná ki az ÉŐDSZ", de az is elfogadhatatlan érdekképviseleti attitűd, hogy a szakszervezet folyamatosan megszegi a kollektív szerződésben foglaltakat.

A Munkástanácsok április 23-án közleményben tiltakozott az ellen, hogy a JNT Security Kft.-től elbocsátották az ÉŐDSZ JNT alapszervezeti ügyvivőjét, Kuti Zsoltot. A munkáltató közleményük szerint "egy kereskedelmi televíziónak tett nyilatkozatából kiragadott mondatára hivatkozva tette ezt, amely a JNT véleménye szerint közvetlenül és ténylegesen alkalmas volt a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére". A szakszervezet felszólította a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.