Mezőgazdaság

300 milliárdnyi forrás az élelmiszeripar megújítására

Ekkora összeg juthat a szektorra az elfogadásra váró Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia alapján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint.

2015.05.06 11:20MTI

Zsigó Róbert a Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai napján hangsúlyozta, hogy a fejlesztési lehetőségek az élelmiszeriparban versenyképesebb, innovatívabb és eredményesebb vállalkozásokat, valamint bővülő foglalkoztatást jelenthetnek.

Megjegyezte, hogy az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiát a kormány hamarosan elfogadhatja, miután tavaly decemberben már jóváhagyta a dokumentumról szóló jelentést.

Az államtitkár felidézte, hogy míg a kilencvenes évek elején a bolti kínálat mintegy 92 százalékát adták a magyar élelmiszerek, az arány 60-65 százalékra csökkent, a kormány pedig több lépésről is döntött az arányok javítása érdekében, 2012 szeptemberében például hatályba lépett a magyar termék rendelet - sorolta.

Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: jelenleg a Magyar termék, a Hazai termék és a Hazai feldolgozású termék védjegy mintegy 3200 terméken található meg. A védjegy használata pénzbe kerül, az éves, 50 ezertől 900 ezer forintig terjedő díjat a vállalatok árbevételük alapján fizetik, a 8 milliárd forint éves árbevétel felett kell fizetni a maximális díjat - fűzte hozzá az ügyvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.