Közlemény

TASZ: Duplájára nőtt a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók aránya Budapesten

A TASZ birtokába került adatok szerint immár bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, hanem kegyetlen valóság.

2015.05.06 08:15ma.hu

Az Országos Epidemiológiai Központ által tavaly végzett szűrőkampány adatai szerint 2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C vírussal, 2014-ben azonban már tízből hatan - írja a Társaság a Szabadjogokért közleményében.

Ugyanebben az időszakban az elapadó állami források és az intenzív politikai támadások következtében a tűcserék forgalma visszaesett, 2014-ben pedig az ország tűforgalmának több mint a felét biztosító két legnagyobb program bezárt. A most bemutatott számok tehát azóta minden bizonnyal tovább romlottak. Pedig a tűcserékre egyre nagyobb szükség van a dizájner drogok növekvő fogyasztása miatt. A HIV fertőzések száma ugyan még alacsony, de a nemzetközi tapasztalatok szerint ez a helyzet is gyorsan megváltozhat. Félő, hogy tűcserék nélkül még az OEK szűrőkampánya sem tudja majd elérni a fogyasztókat.

TASZ

Az Alapvető Jogok Biztosa a Kék Pont tűcsere bezárása után arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi polgármestert és a józsefvárosi polgármestert, hogy tegyenek összehangolt lépéseket a krízishelyzet javítására.

Sajnos ezek a lépések eddig elmaradtak, sőt, azóta a 13. kerület szocialista vezetése is megszüntetett egy programot.

“Kocsis Máté, aki józsefvárosi polgármesterként és a Fidesz vezető politikusaként jelentős szerepet játszott a tűcsere programok ellehetetlenítésében, ‘alaptalan pánikkeltésnek’ nevezte a járvánnyal való ‘riogatást’, pedig az adatok szerint a járványveszély valós,” jelentette ki Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programjának vezetője. “Minden helyi és országos döntéshozót arra kérünk, hogy tegyenek sürgős lépéseket az ártalomcsökkentő programok munkájának támogatására!”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.