Átalakítás

Szeptemberben fontos változások lesznek a szakképzésben

Letisztultabb oktatási rendszert várnak.

2015.05.05 12:25MTI

A szeptember 1-jén induló tanévben a gazdaság és a tanulók szempontjából fontos változások következnek be a szakképzésben, a diákok lehetőséget kapnak a piacon keresett szakmák elsajátítására - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

A kamara elnöke hangsúlyozta, az átalakítástól letisztultabb oktatási rendszert várnak.

Parragh László szólt arról is, hogy a munkaerőpiacon egyrészt szakemberhiány van, másrészt pedig túlkínálatot látnak valós piaci igénnyel nem rendelkező szakmák esetében.

"Azt kell elérni, hogy olyan szakmákat tanítsunk, amelyek iránt piaci kereslet van" - fogalmazott az MKIK elnöke.

Parragh László elmondta, hogy jelenleg mintegy 8 ezer cég foglalkozik gyakorlati szakképzéssel, ezt a számot szeretnék 15-16 ezerre növelni.

A kamara elnöke szerint a cégeket többféle eszközzel lehetne ösztönözni tanulók gyakorlati képzésére, köztük állami támogatással. Emellett a munkaerőt kereső cégek költséget tudnak megtakarítani a gyakorlati szakképzéssel, például azzal, hogy foglalkoztatják a tanulót, a legjobb diákokat tudják maguknál tartani.

A szakképzés átalakításának eredményei már most is látszanak, kimutatható, hogy a duális szakképzésben részt vevők közelebb vannak a munkaerőpiachoz, többen találnak munkát - tette hozzá Parragh László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.