Szocialista karantén

Új épületet akar a Néprajzi Múzeumnak L. Simon László

Új épületben kell elhelyezni a Néprajzi Múzeumot, ennek jó helyszíne lehet a Városliget - hangsúlyozta egy keddi műtárgypiaci szakmai konferencián Budapesten a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

2015.05.05 12:20MTI

L. Simon László az MTI kérdésére válaszolva emlékeztetett: a második világháború óta Budapesten nem jött létre új múzeumépület, a Ludwig Múzeum is a Művészetek Palotájában kapott otthont.

A most tervezett múzeumi negyed fontos lehet a műtárgypiac számára is, másfelől vannak olyan közgyűjtemények, amelyeket ki kell hozni a számukra alkalmatlan épületekből - fűzte hozzá.

Ezek között az államtitkár szerint első helyen áll a Néprajzi Múzeum nem csak azért, mert jelenlegi otthonát vissza kell adnia a Kúriának.

Egy új Néprajzi Múzeum építése stratégiai cél: az intézményt ki kell szabadítani abból a "karanténból", ahová a szocialista korszakban került és Európa egyik legnagyszerűbb néprajzi gyűjteményét méltó körülmények között kell bemutatni; ennek jó helyszíne lehet a Városliget - hangsúlyozta az államtitkár.

Az új Néprajzi Múzeum a Liget Budapest projekt keretében épülhet majd meg az Ötvenhatosok terének lebetonozott területein, az építészeti tervpályázaton tavaly decemberben hirdettek eredményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.