Profi nonprofit

Százéves terv lett a "hol épüljön meg az atomtemető"

Több mint száz évre szól az atomerőművi hulladék elhelyezésére szolgáló program.

2015.05.04 17:34MTI

Több mint száz évre tervezi előre a munkát a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft., amelynél jelenleg is zajlanak a kutatások, hogy hol épüljön meg a nagyaktivitású hulladékokat befogadó tároló.

Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: ütemezésük szerint 2064-re épülhet meg egy nagyaktivitású hulladék befogadására alkalmas mélységi geológiai tároló. A némi szünet után tavaly Bodán újraindult kutatások 2030-ban juthatnak el oda, hogy kijelöljék a létesítmény pontos helyét. Először egy felszín alatti kutatólaboratóriumot készítenének el, majd az itteni vizsgálatok értékelése, folyamatos monitorozás után épülhet meg a tároló.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a jelenlegi kutatásokat ugyanolyan alapossággal végzi, mint a Bátaapátiban létesült kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat véglegesen befogadó Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló egykori előkészítését - jegyezte meg Kereki Ferenc.

A ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a kft.-t 1998-ban hozták létre a Magyarországon keletkező radioaktív hulladék kezelésére és tárolására, működését törvényi előírások szabályozzák. A cég tevékenysége az atomerőműben keletkező kis- és közepes aktivitású hulladék kezelése, a kiégett fűtőelemekkel és a reaktorok majdani leszerelésével kapcsolatos feladatok mellett kiterjed a mezőgazdaságban, az iparban, az orvosi diagnosztika és a gyógyítás, a kutatások során keletkező radioaktív hulladék kezelésére is.

Az ügyvezető elmondta: mivel a paksi atomerőmű blokkjai hosszú évtizedek óta termelnek, már eddigi működésük során is keletkezett radioaktív hulladék, természetesen kiégett fűtőelem is. Az országnak erkölcsi és jogi kötelessége ezt biztonságosan kezelni, tárolni - húzta alá az ügyvezető.

Kifejtette, hogy a nagyaktivitású hulladék végleges elhelyezésére a szakemberek világszerte a mélységi tárolót tartják a legmegfelelőbb megoldásnak, és ezt európai uniós irányelv is rögzíti. A több mint tíz éve elvégzett felmérések során a nyugat-mecseki agyagkő formációt találták a szakemberek a legalkalmasabbnak egy ilyen mélységi tároló befogadására. Ennek igazolására kezdődtek újra a kutatások a térségben.

A tevékenységeket finanszírozó Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból jelen állás szerint 1700 milliárd forintot kell az elkövetkező hét évtizedben az összes tároló működtetésére, a hulladék kezelésére, a beruházásokra és a kutatásokra fordítani. Ennek az összegnek kevesebb mint a felét, 745 milliárd forintot tesz majd ki a nagyaktivitású hulladék és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezését célzó program.

- Ez a pénz az újraindult kutatás, a létesítés és a majdani üzemeltetés költségein túl a jövőbeni lezárás, illetve felügyelet összegét is magában foglalja, 70 évre vonatkoztatva - vázolta Kereki Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.