Szabályzat

Nincs több sikamika a többszörös, visszaeső bűnözőknek

Egyértelműbbé válnak a büntetéskiszabás szabályai az erőszakos és többszörös visszaesők esetében, ha az Országgyűlés elfogadja a büntető jogszabályok módosításáról szóló, a kormány által jóváhagyott törvényjavaslatot.

2015.04.30 11:47MTI

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) előterjesztése alapján a kormány döntött a büntető jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatról.

"Annak parlamenti elfogadásával pontosabbá, egyértelműbbé válnak a büntetéskiszabás szabályai olyan különös, többszörös és erőszakos többszörös visszaesők esetén, akik esetében a halmazatban történő elkövetést is értékelni kell" - olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint a módosítás értelmében bűncselekménynek (fogolyszökésnek) minősülne a reintegrációs őrizet szabályainak megsértése.

Az IM közölte: a pontosabb szabályozással elérhető, hogy szigorú és következetes büntetést lehessen alkalmazni egyes, vagyoni hátrányt okozó szabálysértések egy éven belüli elkövetése esetén.

Azt írták, az úgynevezett érték-egybefoglalás szabályai szerint ugyanis az elkövető számíthat arra, hogy külön-külön szabálysértésnek minősülő cselekményeit együtt bírálják el, és ennek során az egyes cselekmények elkövetési értékét is összeadva a szabálysértéseknél súlyosabb következményekkel járó bűncselekményt állapítanak meg.

A közleményben jelezték: számos módosítás érinti a büntető törvénykönyv korrupciós fejezetét is, például a jövőben szélesedik azon korrupciós bűncselekmények köre, amelyek esetén bűncselekményt valósít meg a hivatalos személy, ha nem tesz feljelentést.

A büntetőeljárási törvény tervezett módosítása lehetővé tenné a terrorizmus finanszírozása, a kábítószer-kereskedelem és az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatti nyomozások során az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, vagyis blokkolását is. Az indoklás szerint az új szabályokra azért van szükség, mert ezeknek a cselekményeknek az elkövetéséhez is egyre gyakrabban használják az internetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.