Kifehéredés

Láthatóvá tette a láthatatlant az ekáer

Az elmúlt időszakban bevezetett új ellenőrzési módoknak köszönhetően nagyobb lehetőség van megakadályozni, hogy az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető tétel kerüljön a fogyasztók elé.

2015.04.30 08:45MTI

Oravecz Márton, a Nébih elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egyes felmérések szerint a magyarországi feketekereskedelem mintegy 80 százaléka az élelmiszeriparhoz kapcsolódik. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) a kockázatos termékek nagy részét az élelmiszerek teszik ki, amelyek szállítása és értékesítése így az ellenőrző hatóságok figyelmének előterébe kerül - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szakemberei 2015 első három hónapjában összesen 16 530 ellenőrzést végeztek országszerte az élelmiszer- és takarmány-előállító és -forgalmazó létesítményekben.

Az ellenőrzések alkalmával talált hibák, hiányosságok és jogszabálysértések miatt 393 alkalommal figyelmeztette az érintetteket a hatóság, 911 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen több mint 268 millió forint értékben. Ezen felül 16 esetben összesen 5,7 millió forint minőségvédelmi bírságot vetettek ki.

Az ellenőrzések eredményeként 72 alkalommal korlátozta a hatóság valamely létesítmény tevékenységét. A vizsgált 47 692 élelmiszer- és takarmánytétel közül 2407 tételt kellett kivonni a forgalomból összesen több mint 654 tonna mennyiségben - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.