Halálbüntetés

Szijjártó: máshol is van halálbüntetés meg vita is

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem egyedülálló vitát folytatni a halálbüntetésről Magyarországon, erre több országban is van példa.

2015.04.29 23:14mtv.hu

Szijjártó Péter szerdán az M1 aktuális csatornán arra a kérdésre, milyen diplomáciai problémákat vethet fel, hogy Magyarországon szóba került a halálbüntetés napirenden tartása, úgy válaszolt, ez semmilyen nehézséget nem okoz.

Ez olyan vita, amely több országban is folyik, "sok esetben legitimnek minősítik ezt a vitát" - közölte. Hozzáfűzte: nem egyedülálló ez a vita a világon, több ország van, ahol érvényben van ilyen szabályozás vagy vita van arról, hogy legyen-e.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy semmilyen reakciót nem kapott a miniszterelnök keddi bejelentése után.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezek visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta a kormányfő.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

A halálbüntetés napirenden tartásáról európai szinten is konzultációkat kell folytatni, "így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.