Hozzájárulás

Megállapodtak a honvédségi dolgozók illetményen kívüli juttatásairól

A megállapodás az illetményen kívüli juttatások tekintetében többek között kiterjed a munkába járási költségek 50 százalékos kompenzálására, az Erzsébet-utalványok rendszerére.

2015.04.29 20:58MTI

Megállapodtak a honvédségi dolgozók illetményen kívüli juttatásairól szerdán. A dokumentumot Hende Csaba honvédelmi miniszter, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM).

A HM MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodás az illetményen kívüli juttatások tekintetében többek között kiterjed a munkába járási költségek 50 százalékos kompenzálására, az Erzsébet-utalványok rendszerére. Az iskolaköteles gyermeket nevelő honvédségi dolgozók továbbra is jogosultak 24 500 forint tanévindítási hozzájárulásra, továbbá 23 190 forint nevelési támogatásra, valamint havi ezer forint összegű bankszámla-hozzájárulásra.

A hivatásos, szerződéses katonák és közalkalmazottak önkéntes nyugdíjpénztári és önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásban részesülnek 2015-ben is. A tárca évente egyszer a közalkalmazottak részére 70 ezer forint ruházati költségtérítést biztosít, és megállapodtak a katonai ruházati illetmények éves összegéről is.

Az aláírás után Hende Csaba elmondta: a honvédelmi tárca rendkívül fontosnak tartja a katonák és a honvédségi dolgozók életkörülményének javítását. A HM közleményében azt is felidézték, hogy az Országgyűlés április közepén döntött a katonák illetményének emeléséről, amelynek eredményeként idén augusztustól átlagosan 30 százalékkal nő a katonák illetménye, amely ezt követően - 2019-ig - évente újabb 5-5 százalékkal emelkedik.

A Honvédszakszervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi megállapodás biztosítja a tárcánál működő béren kívüli juttatási rendszer 2014. évi szintjének megőrzését, melyet a katonai életpályamodellhez kapcsolódó átlagos 30 százalékos illetményemelés mellett eredményként értékelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.