A nemzeti konzultáció tartalma elfogadhatatlan

ET-ombudsman: a halálbüntetés ellentétes Európa értékeivel

Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében.

2015.04.29 19:56MTI

"A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán (Viktor) miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent" - húzta alá közleményében Muiznieks.

A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.

"A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le" - hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.

Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.

Közleménye végén az ombudsman arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, s a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.

Orbán Viktor kedden Pécsett beszélt az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben arról, hogy a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.