Teszt

OAH: európai elismerés a fukusimai baleset utáni magyarországi intézkedésekre

Elismerést kapott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az elmúlt három évben végzett munkájáért.

2015.04.29 19:44MTI

Azon a brüsszeli találkozón, ahol az atomerőművet üzemeltető európai országok bemutatták, hogy a fukusimai baleset után elhatározott intézkedések végrehajtásában milyen előrehaladást értek el - derül ki a hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból.

Az OAH tájékoztatása felidézi: a fukusimai baleset után az atomerőművek külső veszélyekkel szembeni ellenállásának értékelését célzó stressz-teszteket minden, atomerőművet üzemeltető európai uniós tagállam, valamint Ukrajna és Svájc is elvégezte 2011-ben.

A magyar nukleáris blokkok már ezen a próbán is sikeresen szerepeltek európai összehasonlításban, nagy biztonsági kockázatot jelentő hiányosságot nem tárt fel a vizsgálat.

A biztonság további javítását szolgáló intézkedési terv is elnyerte az európai szakmai közösség tetszését, gyakorlatilag kritika nélkül elismerték a magyar szakemberek munkáját - közölte az OAH honlapján.

A múlt heti brüsszeli találkozón az elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzetét vizsgálták. Az ehhez készített jelentést 2014 decemberében küldte ki Magyarország az Európai Bizottságnak.

A felülvizsgálók nem tettek észrevételt a jelentéshez, illetve két intézkedést jó gyakorlatként értékeltek, ami kiváló eredménynek tekinthető - áll az OAH tájékoztatásában.

Az OAH továbbra is azon dolgozik, hogy a jobbító intézkedések előkészítésének, végrehajtásának felügyeletével hozzájáruljon a lakosság és a környezet biztonságának növeléséhez, a környezetkárosító folyamatok kialakulásának hatékony megelőzéséhez - hangsúlyozta honlapján a hivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.