Átalakítás

Palkovics László: megmaradhat a műszaki menedzser szak, HA...

Akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén.

2015.04.29 17:29MTI

Ha a műszaki menedzser alapszak képzési színvonalát emelni tudják a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy jobban pozícionált, jobb elhelyezkedési lehetőségeket biztosítson, akkor megmaradhat a szak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára szerdán Kecskeméten az MTI-nek.

Palkovics László a Kecskeméti Főiskolán tartott megbeszélést a műszaki menedzser szak jövőjéről, a szak lehetséges átalakításáról; az egyeztetésen 14 olyan felsőoktatási intézmény képviselői, rektorok, dékánok, dékánhelyettesek, szakfelelősök voltak jelen, ahol jelenleg műszaki menedzser képzés is folyik.

Az államtitkár nyilatkozatában kiemelte: akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén.

Nem a minisztériumot kell meggyőzni erről, mert az "csak egy közvetítő" az ipar, a gazdaság és az egyetemek között - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jó minőségben dolgozni tudó, specifikus mérnököket igényel, és ezt a fenntartónak, a magyar államnak figyelembe kell vennie.

Palkovics László szólt arról, hogy a felsőoktatási törvény átalakítása során vetődött az fel, hogy a műszaki menedzser alapszakot, "ami nem ad egy specifikus kimenetet, mert a végzett hallgató nem egy meghatározott mérnök lesz, hanem egy mindenhez egy kicsit értő mérnök", át kell gondolni, hogy szükség van-e rá ebben a formában.

A megbeszélés eredményéről kifejtette: abban maradtak a résztvevőkkel, hogy átgondolják, milyen elemeket fognak bevezetni a szakma tartalmi változtatásában. Ez a következő négy hónapban fog megtörténni - tette hozzá.

Palkovics László úgy fogalmazott: amennyiben ezek a vállalások meggyőzik a szakma képviselőit, a kereskedelmi és iparkamarát, valamint azokat a vállalatokat, amelyek jelenleg nem ilyen típusú mérnököket szeretnének, akkor lehet arról szó, hogy megmarad a műszaki menedzser alapszak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.