Ne maradjon néma

"Legfőbb ideje, hogy az EPP vezetése fellépjen Orbánnal szemben"

A liberális EP-frakcióvezető Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólítja fel az Európai Néppártot.

2015.04.29 17:27MTI

Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólította fel szerdán a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártot (EPP) Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke.

"Meddig tagadja még meg saját elveit az EPP Orbán folyamatos támogatásával?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, közleményének címében.

A flamand liberális politikus - volt belga miniszterelnök - a magyar kormányfő által a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentés, illetve a menekültügyben kifejtett álláspont és a nemzeti konzultáció meghirdetése - Verhofstadt megfogalmazásában az "idegengyűlölő levelezés" - kapcsán felszólította az Európai Néppártot: "ne maradjon néma a Fidesz vezetőjének újabb demokráciaellenes lépése nyomán".

"Az Orbán-kormányt ma nem fogadnák be az Európai Unióba, ha most kérvényezné a tagságot. Orbán kijelentései szembe mennek azokkal az alapértékekkel, amelyeket Európa képvisel. Ha az Európai Néppárt komolyan veszi a saját kiáltványát, akkor legfőbb ideje, hogy az EPP vezetése fellépjen Orbánnal szemben" - fogalmazott Verhofstadt.

Sophie in ´t Veld holland liberális EP-képviselő, a frakció elnökhelyettese ehhez hozzátette: Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője ezt "hazai politizálásnak" igyekszik beállítani, de "az ügy az európai integráció szívét, a közös értékek fenntartását érinti".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.