Fővárosi Közgyűlés

Nyolc új díszpolgári címet és új utcaneveket is adományozott a főváros

A Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címmel együtt bruttó egymillió forintot adományoz. Az ülésen közterületek átnevezéséről is döntöttek.

2015.04.29 14:37MTI

Nyolc díszpolgári címet ítélt oda a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének zárt szakaszában.

A képviselők döntése alapján Budapest díszpolgára lett Hámori József Széchenyi-díjas biológus, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó, Portisch Lajos, a nemzet sportolója címmel kitüntetett sakkozó, valamint Rudolf Péter és Bálint András, akik egyaránt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek.

A Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címmel együtt bruttó egymillió forintot adományoz.

A felsoroltakon kívül posztumusz kapott díszpolgári címet Kerkápoly Endre mérnök és Varga Zoltán magyar olimpiai bajnok labdarúgó.

Közterületek elnevezéséről, illetve átnevezéséről is döntöttek

A testület döntése értelmében például Zwack Péternek, a Zwack Unicum Nyrt. egykori elnök-vezérigazgatójának, a főváros és a IX. kerület díszpolgárának nevét veszi fel a IX. kerületi Malom kert.

A XIII. kerületi képviselő-testület javaslata alapján a kerület korábbi lakója, Tom Lantos egykori magyar származású amerikai politikus nevét viseli majd a Viza utca és Révész utca között húzódó, jelenleg névtelen sétány.

A VIII. kerületben a Conti (ma Tolnai Lajos) utcai fegyházban raboskodott 1949 és 1954 között Mindszenty József bíboros, hercegprímás. A Tolnai Lajos utca és József utca sarkán kialakítandó kis tér Mindszenty József nevét veszi majd fel.

A Városligeti körút Kós Károly sétány és Zichy Mihály út között húzódó szakaszát Konrad Adenauerről, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjáról nevezik el.

Tokody Marcell (Jobbik) arról beszélt, nem tudja támogatni, hogy Tom Lantosról utcát nevezzenek el. Szavai szerint csalás és háborús agresszió kötődik a nevéhez, valamint - mint mondta - Irak lerohanását elsőként kezdeményezte.

Horváth Csaba (MSZP): a XVII. kerület fideszes polgármesterét Riz Leventét kérdezte arról, hogy miért akarják az Úttörő utca átnevezését, amikor az ott élők tiltakoznak ez ellen.

Riz Levente közölte, az önkényuralmi rendszere való utalás miatt jogszabályi kötelezettsége az önkormányzatnak az utca átnevezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.