Elsőfok

Őssejt-ügy - kuruzslás miatt felfüggesztett és több milliós büntetés nyolc vádlottnak

Magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatalan betegeknek több millió forintért.

2015.04.29 12:21MTI
hirdetés

Felfüggesztett szabadságvesztésre és sok millió forintos pénzbüntetésre ítélt az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében nyolc embert, köztük P. I. és F. Á. üzletembereket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú döntésében.

A tényállás szerint egy ukrán - sajtóhírek szerint utóbb Nobel-díjra javasolt - tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatalan betegeknek több millió forintért. A vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vett részt a két üzletember.

Az elsőfokú bíróság a csalást nem látta megállapíthatónak, de a kilenc vádlottból nyolcat bűnösnek mondott ki emberen végzett kutatás szabályainak megszegése, emberi test tiltott felhasználása és kuruzslás bűncselekményében. Ezek miatt egy év két hónap, három évre felfüggesztett, valamint tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztéseket, továbbá 5 és 10 millió forint közötti pénzmellékbüntetéseket szabott ki.

A vádlottak felmentésért fellebbeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.