Internetes kereskedelem

Lecsapott a Nébih az allergiát okozó tortát készítő fusicukrászra

Interneten árusított torta miatt kellett intézkednie a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak.

2015.04.29 12:06ma.hu

Közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálatok határérték feletti azorubin színezéket találtak. A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta - olvasható a hivatal közleményében.

A NÉBIH-hez érkezett, közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a hivatal. Egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesített színes formatortákat. Termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette.

A hivatal szakemberei próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122).

Az azorubin egy olyan szintetikus színezék, amely az élelmiszereket piros színűre festi, jól oldódik vízben, és a fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló.

Fogyasztása érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.


2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy

* internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak,
* a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók,
* cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani,
* az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak,
* a sütemény forgalmazójától kérjék az összetételre vonatkozó adatokat,
* interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át,
* az élelmiszerek jelölését olvassák el, mert információt ad a gyártóról, az élelmiszer összetételéről, a tárolásáról és felhasználásáról,
* hiba észlelésekor hívják a NÉBIH zöld számot: 06-80/263-244.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.