Nepáli földrengés

Debreceni különleges orvos- és mentőcsoport indul Nepálba

A nepáli földrengés áldozatainak megsegítésére indul szerdán a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM).

2015.04.28 18:16MTI

Késmárky András, a szervezet elnöke elmondta: a nepáli kormány mentési egységeivel közösen szeretnének eljutni azokra a területekre, ahová nem, vagy csak kis számban sikerült egészségügyi személyzetet, orvosokat, technikai mentőosztagot küldeni. Az ott élők kitelepítésében, majd az ideiglenes egészségügyi ellátórendszer felállításában és minél több beteg ellátásában szeretnének segítséget nyújtani.

Mintegy 30 millió forint értékben orvosi, diagnosztikai berendezéseket, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket visznek Nepálba, köztük több műholdas kommunikációs berendezést is.

Késmárky András emlékeztetett arra, hogy a Debreceni Egyetem Magyarországon és Európában is egyedülálló módon működteti a különleges orvos- és mentőcsoportot. A külföldi és hazai mentések mellett a csoport fontos feladatának tekinti a karitatív munkákban való részvételt. Ez a segélyszállítmányok eljuttatását és szétosztásának koordinálását, menekülttáborok egészségügyi szűrését, a gyermekotthonok időszakos orvosi felügyeletét, a tanyaprogram mellett az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását is jelenti - ismertette a szervezet orvos-elnöke.

Ötezer fölé emelkedett a múlt szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma a hatóságok keddi közlése szerint. Egy nepáli falura lavina zúdult, amelyben 250 ember eltűnt.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.