Emléknap

Ingyenes jogsegély a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak

Nemcsak a szakszervezeti tagoknak, hanem minden magyar munkavállalónak segítséget nyújtanak az alapítvány jogászai.

2015.04.28 17:21MTI

Ingyenes érdekvédelmi és jogvédelmi szolgáltatást nyújt a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak a Liga Szakszervezeteken keresztül az Inno Régió Alapítvány, a két szervezet erről együttműködési megállapodást kötött, amelynek részleteit kedden Budapesten ismertették, a munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek emléknapján tartott sajtótájékoztatón.

Pongó Géza, a Liga társelnöke kiemelte: nemcsak a szakszervezeti tagoknak, hanem minden magyar munkavállalónak segítséget nyújtanak az alapítvány jogászai. Egyetlen feltétel, hogy a munkahelyi balesetben megsérült vagy foglalkozási megbetegedést elszenvedett munkavállaló a Ligához forduljon, amely kapcsolatot tart az alapítvánnyal - tette hozzá.

Elmondta, hogy 2013-2014 során jelentősen, 17 222-ről 19 661-re emelkedett a bejelentett munkahelyi balesetek száma Magyarországon. A halálos balesetek száma 50-ről 69-re nőtt ugyanebben az időszakban, a drasztikus növekedés okaival kiemelten kell foglalkozni a Liga társelnöke szerint.

Az emléknapon a Liga flashmobot rendezett kora reggel a Keleti pályaudvarnál, valamint munkavédelmi oktatást is tartanak szakemberek bevonásával - mondta el.

Tímár András, az Inno Régió Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a szervezet tíz éves jogi és érdekvédő munkája alatt azzal szembesült, hogy a munkavállalók hátrányos helyzetben vannak a munkaadóval szembeni érdekérvényesítéskor a személyi sérüléses balesetek ügyében.

Az eseményre kiadott sajtóanyag szerint az együttműködés keretében az alapítvány térítésmentesen megvizsgál minden egyes jogesetet, amit a Liga szakszervezetek ad át neki. Ezt követően elemzést készítenek a károkozó - munkáltató - felelősségre vonási lehetőségeiről, a kárigény érvényesíthetőségéről, az eljárási teendőkről. Ez alapján az alapítvány felkéri a vele együttműködésben álló ügyvédi irodát, hogy vállalja el az ügyfél jogi képviseletét a munkáltatóval szemben.

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. az emléknap alkalmából elemzést juttatott el az MTI-hez, amelyben ismerteti: világszerte 15 másodpercenként hal meg munkával kapcsolatos balesetben vagy betegségben egy munkavállaló, és ugyanezen idő alatt 153 dolgozót ér valamilyen munkabaleset.

A tájékoztatás szerint a munkabiztonság területén Magyarország uniós összehasonlításban jól teljesít: míg Európában évente 100 ezer dolgozóra átlagosan 1500 olyan baleset jut, amely legalább 4 napos távolléttel jár, Magyarországon csak 511.

A halálos áldozatok aránya ugyanakkor meghaladja az uniós átlagot: Európában 100 ezer munkavállalóra 1,44 eset jut, Magyarországon pedig 1,6 - hívták fel a figyelmet az elemzésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.