Mezőgazdaság

Az idén hárommilliárdot ad a szaktárca az agrárbiztosítások támogatására

Az idei, igazolásokkal tanúsított agrárkárokra kötött biztosítások támogatására 3 milliárd forint támogatást különítettek el.

2015.04.28 11:31MTI
hirdetés

Egyebek mellett ezt tartalmazza a földművelésügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) múlt év decemberében közölte, hogy a keret 2012-ben 2,7 milliárd forint volt, ennek a 30 százaléka fogyott el, míg 2013-ban a 3,1 milliárdnak már a 70 százalékát felhasználták a mezőgazdasági termelők. A múlt évi 3,3 milliárd forint viszont decemberre már elfogyott.

Az idei 3 milliárd forint forrása az állami költségvetés Földművelésügyi Minisztérium fejezetének a folyó kiadások és jövedelemtámogatások előirányzata, amelyben 77,7 milliárd forint szerepel.A jogszabály háromféle támogatható mezőgazdasági biztosításcsomagot ismer. Az A típusú a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára köthető, itt a biztosítási díj 65 százalékát vállalja át az állam. A B típusú biztosítás a zöldség- és gyümölcskultúrákat védi 48 százalékos visszatérítéssel, míg a C típusú biztosítás az előbbieken túli kockázatokat vállalja, de csak 30 százalékot térít vissza.

Jelenleg négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, valamint az osztrák Hagelversicherung foglalkozik mezőgazdasági biztosítással, a termelők e cégek termékeiből választhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.