Ki van kivel?

Botrány a Zeneakadémián - Kötélhúzás a kancellár és a szenátus között

Kupper András szerint egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít.

2015.04.27 14:37MTI

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hétfőn nem kommentálta a Fidelio értesüléseit, amelyek szerint az egyetem kancellárja, Kupper András pénteken azonnali hatállyal visszavonta a vezető beosztású alkalmazottak megbízatását, így az övét is. Kupper András szerint erről szó sincs: egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít.

Vigh Andrea az MTI-t hétfő délelőtt arról tájékoztatta, hogy a nap folyamán egyeztetéseket folytat a fenntartó minisztériummal a kialakult helyzetről, és reményei szerint keddre talán már előrelépés érhető el az ügyben.

Mint mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni, mert pillanatnyilag nem tud többet mondani annál, mint ami a Fidelio online kiadásában vasárnap megjelent.

Eszerint az egyetem december végén kinevezett kancellárja, Kupper András pénteken visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását, ez mintegy tucatnyi embert érint, a programszervezéstől a jogi osztályig. Más források szerint a kancellár nem vonta vissza, csupán azonnali hatállyal felfüggesztette a megbízatásokat.

Kupper András a visszavonást az MTI-nek hétfőn nyilatkozva kategorikusan cáfolta. Elmondása szerint szervezeti átalakítással szeretné hatékonyabbá tenni az egyetem gazdasági-jogi-műszaki működését, azokat a területeket tehát, amelyekért egy kancellár felelős. Az átalakítás tehát nem vonatkozna az oktatási-kutatási területre.

Az átalakítás legfontosabb feltétele a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) megváltoztatása lenne, Kupper András azonban kénytelen volt visszavonni tervezetét a szenátus múlt heti ülésén, miután kiderült, hogy nincs kellő támogatottsága.

Közlése szerint felállítottak egy kodifikációs bizottságot, amely részletesen áttekinti a tervezetet, reményei szerint így elérhető lesz a konszenzus. Az SZMSZ módosításának elfogadása után kerülhet sor az új vezetői pályázatok kiírására.

A kancellár hangsúlyozta: minden jelenlegi vezető munkájára számít továbbra is. "Az új pozíciókra elsősorban az egyetem régi embereiből válogatnánk, az átalakítással ugyanakkor módosulhatnak pozíciók, és kívülről is érkezhetnek új vezetők" - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy a munkatársakat nem szeretné kész helyzet elé állítani, ezért megkezdte a velük való személyes konzultációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.