"Magyarok" a színházért

Fekáliával öntötték le a színi előadásról távozókat Budapesten

Garázdaság miatt indított eljárást a fővárosi rendőrség, miután ismeretlenek egy szórakozóhelyen bemutatott előadás után a távozókra vízipisztolyból ismeretlen anyagot lőttek és egy vödör fekáliával leöntötték őket - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn közleményben. Léderer András, az SZDSZ ügyvivője szolidaritást vállalt a bántalmazottakkal.

2008.09.29 18:53MTI

A közlemény szerint vasárnap éjjel érkezett a bejelentés a VI. kerületi rendőrkapitányságra, hogy a Király utca egyik szórakozóhelyén verekedés tört ki, így rendőri segítséget kértek. A rendőrség szerint a szórakozóhelyen bemutatott előadás után hat-hét, fekete csuklyát és maszkot viselő férfi jelent meg az épület előtt. Közülük hárman bementek a kávézóba, ahol dulakodni, lökdösődni kezdtek a vendégekkel, a náluk lévő vízipisztolyból ismeretlen anyagot lőttek rájuk. 

"Mindezek után kihátráltak a szórakozóhelyről, de az egyik vendég utánuk ment, hogy az utcán lévőket és a három csuklyás férfit lecsitítsa, ekkor őt többször megütötték, és őt, valamint a többi kint lévő vendéget egy vödör fekáliával leöntötték, majd a helyszínről futva elmenekültek. A sértettek elmondták azt is, hogy a társasághoz tartozott egy férfi, aki kamerával rögzítette az eseményeket" - olvasható a közleményben. 

Az Index internetes újság beszámolója szerint az incidens a zsidó kulturális kocsmában, a Sirályban tartott előadás után történt; a szórakozóhelyen szombaton és vasárnap Toepler Zoltán Gecy című botránydarabját mutatták be. Az internetes lap szerint a darab rendezője, ifjabb Sebő Ferenc kapta a vödör tartalmából a legtöbbet. A szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy a savtól azonnal kiütések lettek a nyakukon. 

Az Index szerint a támadáskor jelen volt az interneten Tomcat néven publikáló Polgár Tamás is, aki kamerával rögzítette az eseményeket. Léderer András szabad demokrata politikus szolidaritást vállalt a bántalmazottakkal. Az SZDSZ ügyvivője hétfőn arról beszélt az MTI-nek, hogy a híradások szerint a szombati előadáson jelen voltak civil ruhás rendőrök és az NBH több munkatársa is, de a vasárnapi előadást már a szervezők kérése ellenére sem biztosították a rendvédelmi szervek. 

A politikus úgy vélte, a történtek felvetik a rendvédelmi szervek vezetőinek felelősségét azért, hogy 2008-ban radikális szélsőjobboldaliak egy csoportja "előre eltervezett, pogromszerű támadást hajthatott végre" egy zsidó színházi társulat több tagja, valamint az előadásuknak helyet adó szórakozóhely vendégei ellen. "A szélsőségesek már nem csak azt akarják megszabni, ki mehet az utcára, hanem azt is, milyen színdarabot mutathatnak be" - mondta a politikus. 

Léderer András szerint eljött az ideje, hogy a kormány illetékes tagjai és a miniszterelnök a rendelkezésükre álló törvényes eszközökkel hathatósan lépjenek fel azon radikálisok ellen, akik ilyen támadásokat hajtanak végre. Az ügyvivő felhívta rá a figyelmet: az interneten - csakúgy mint az összes korábbi hasonló atrocitás alkalmával is - már napokkal az elkövetés előtt információk jelentek meg a szélsőséges csoportok tervezett akciójáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.