Kormányszóvivő

Hosszú távú döntéseket kell hozni a bevándorlás ügyében

A májusban induló nemzeti konzultációtól azt várja a kormány, hogy élő képet kapjon, hogyan vélekedik a magyar társadalom a bevándorlás kérdéseiről, és az alapján hozzon közép- és hosszú távra szóló stratégiai döntéseket.

2015.04.24 21:28MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő erről az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában beszélt.

Reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, jóváhagyta az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit.

A kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultációban, amelyre július 1-jéig várják minden tizennyolcadik életévét betöltött állampolgár válaszát.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatornán péntek este kiemelte: az elmúlt napokban és hónapokban a Földközi-tengeren történt hajókatasztrófák, Magyarország megnövekedett menekültügyi problémája is arra utal, hogy a menekültekkel, bevándorlással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozni kell.

Kovács Zoltán azt mondta: Európában a lakosságszámhoz viszonyítva Svédország után Magyarország a második leginkább terhelt a megoldandó menekültügyi kérelmek számában. Idén eddig több mint 37 ezer menekült érkezett Magyarországra, nagyjából annyi mint tavaly összesen.

A kormányszóvivő kifejtette: vannak európai uniós irányelvek, jogszabályok, amelyeket alkalmazni kell, de látható, hogy Európán belül is különbségek vannak a bevándorlási és menekültügyi kérdésekről.

A kormány azért indít újabb nemzeti konzultációt, hogy képet kapjon arról, a magyar társadalomnak milyen érzései, ismeretei vannak a bevándorlásról, és mindezek alapján dolgozzon ki egy stratégiát - mondta.

A kérdőív a kormany.hu-ról tölthető le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.