Devizahitelek

Vitatja a bank döntését? Így kaphat segítséget!

Minden jogi segítséget megkapnak a Magyar Nemzeti Banktól a devizahitelesek a banki elszámoltatásban. Több jogorvoslati lehetőség is van, a végső fórum pedig a bíróság, ahol nem peres eljárásban kell egyezségre jutni.

2015.04.24 21:00ma.hu

A pénzintézetek a hónap végéig valamennyi devizában eladósodott ügyfélnek postázzák az elszámolási értesítőt - írja a közmédia. Az érintetteknek ezután 30 napjuk van, hogy panaszt tegyenek, ha az elszámolással nem értenek egyet - összegezte a jegybank felügyeleti szóvivő-helyettese. Fülöp Zsuzsanna közölte: az elszámoló levél részletes kimutatással segíti a hiteleseket.

Minden elszámolási értesítő mellékletét képezi egy hiteltörténeti kimutatás évre lebontva. A másik lehetőség: ha igény van rá, a fogyasztó kérheti a pénzügyi intézménytől, hogy bocsássa rendelkezésre az elszámolás számszaki ellenőrzéséhez szükséges teljes körű levezetést - részletezte.

Fülöp Zsuzsanna hozzátette: a banknak ezt kérésre öt napon belül közölnie kell. A szóvivő-helyettes azt is elmondta, hogy az ügyfelek a számítások értelmezéséhez is kapnak segítséget.

Erre is megvan a megfelelő fórumok, hiszen a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatát is fel lehet keresni Budapesten, vidéken pedig a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózatnak 11 megyeszékhelyen működik irodája, illetve számos civil szervezet is nyújt tájékoztatást és segítséget - magyarázta.

Ha az ügyfél ezek után is kifogásolja az elszámolást, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat, ahol szakértő bevonásával vizsgálják az ügyet. Ha nincs egyezség, akkor az iratokat a testület továbbítja a bíróságra, amely úgynevezett nem peres eljárás után dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.