A következő uniós ciklusban

Több mint 1200 milliárd forint jut település- és területfejlesztésre

Megyei fejlesztési területekre 850 milliárd forint, városfejlesztésre pedig 380 milliárd forint jut a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban.

2015.04.24 17:12MTI

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megyei fejlesztési területekre 850 milliárd forint, városfejlesztésre pedig 380 milliárd forint jut a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a 21. Urbanisztikai Konferencián pénteken Budapesten.

Turóczy László kifejtette: folytatódnak az infrastrukturális beruházások, ugyanakkor az operatív programok mindegyikében kiemelt jelentősége van a gazdaságfejlesztésnek, a Magyarország által felhasználható 21,5 milliárd euró kohéziós forrás több mint harmadát, 34,6 százalékát a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokra (GINOP) fordítják.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója előadásában részletezte a minisztérium által koordinált, egymilliárd forint támogatást kapott projektet, melyben olyan integrált településfejlesztési stratégiákat dolgoztak ki, amelyek kis- és középvárosokban (fővárosi kerületekben) hozzájárulnak a fenntartható településfejlesztéshez.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági, társadalmi és területi összetartást célzó kohéziós politika csupán egy eszköz a stratégia végrehajtásához, az önkormányzatoknak a tervezésben és a végrehajtásban is aktívan szerepet kell vállalniuk, a településfejlesztést nem szabad csak kipipálandó feladatnak tekinteni.

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) által rendezett konferencián többek között hazai és nemzetközi várostervezők, építészek és szakemberek a várostervezés - globális átrendeződés következtében kialakult - szerepéről, a társadalomban elfoglalt helyéről, valamint kihívásairól tartottak előadást, továbbá átadták a Hild-díjakat.

A MUT idén Schneller Istvánnak, Budapest rendszerváltó főpolgármester-helyettesének, majd 12 éven át a főváros főépítészének, Phillip Frigyes főépítésznek, valamint Lantay Attila építésztervezőnek és állami főépítésznek ítélte a díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.