Folytatni kell

Szorosan együttműködik a magyar és az amerikai légierő

Hende Csaba honvédelmi miniszter szorosnak nevezte a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok légiereje közötti együttműködést, amelyet Colleen Bell amerikai nagykövet szerint is folytatni kell.

2015.04.24 12:18MTI
MTI/Ujvári Sándor

A miniszter és a diplomata pénteki, a kecskeméti légibázison tartott közös sajtótájékoztatóján Hende Csaba azt mondta: mindazokban a szakmai kérdésekben, amelyekről szó esett a megbeszélésen, kimutatható a szoros és szétválaszthatatlan együttműködés a magyar és az amerikai légierő között. Hozzátette, hogy igaz ez arra az együttműködésre is, amely a közvetlen légitámogatást illeti.

A miniszter hangsúlyozta: mindez a Gripen-programra is kiterjed, "hiszen a fegyverzet és különböző kiképzési tevékenységek nem képzelhetők el az Egyesült Államok segítsége nélkül".

"Igaz ez az együttműködés az előttünk álló és folyamatban lévő, a határainkon kívüli együttműködési feladatokra" - mondta a miniszter, és utalt a magyar légierő szlovéniai és balti államok feletti védelmi feladataira. Hende Csaba beszélt arról, hogy a NATO-felajánlás részeként Magyarország, Olaszországgal közösen, 2014. október 4-étől folyamatosan részt vesz a szlovén légtér védelmében.

Beszámolt arról is, hogy a balti államok hadseregei nem rendelkeznek harcászati repülőerőkkel, ezért a légtérvédelmi, légtérrendészeti feladatokat a szövetséges államok látják el a NATO-ba való belépésük óta. A magyar honvédség 2015 őszétől Gripen harci repülőkkel fogja ellátni négy hónapon keresztül a balti légtérrendészeti feladatokat, majd rotációban váltja a magyar gépeket a többi európai NATO-tagállam légiereje.

Colleen Bell rendkívüli fontosnak nevezte, hogy "megtekinthette repülés közben a magyar légierő képességeit az imitált elfogás során".

MTI/Ujvári Sándor

Kitért arra, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok légiereje és egyéb egységei is szorosan együttműködnek, ezt folytatni kell a jövőben is.

A nagykövet Hende Csaba és Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa parancsnokának meghívására tett látogatást a légibázison.

Colleen Bell az Amerikai Egyesült Államok felségjelzésével ellátott kis szállítógépen érkezett a kecskeméti légibázisra. A légtérben a szállítógépet két Gripen vadászgép kísérte, amelyek egy imitált elfogást hajtottak végre és a földre kísérték a nagykövetet szállító gépet.

A leszállás után Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta a gépből kilépő nagykövetet, majd bemutatta vendégének a légibázist.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.