A munkáltató a sztrájk befejezése esetén

Értékszállítók sztrájkja: folytatják a bértárgyalásokat a posta vezérigazgatója szerint

A munkáltató nem látja biztosítottnak a szakszervezet által követelt, 5 százalékos béremelést a Magyar Posta leányvállalatának, a JNT-nek az üzleti tervében.

2015.04.23 16:52MTI

A bértárgyalások folytatásának feltétele a munkáltató JNT Security Kft. részéről, hogy az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) dolgozói befejezzék a sztrájkot - mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, Budapesten sajtó-háttérbeszélgetésen.

Hozzátette: a munkáltató nem látja biztosítottnak a szakszervezet által követelt, 5 százalékos béremelést a Magyar Posta leányvállalatának, a JNT-nek az üzleti tervében. Szarka Zsolt kiemelte: a JNT-nél a cél a nyereségesség, a hosszútávú bevételek fenntartása, a mostani események azonban jelentősen korlátozzák a cég fejlődését, veszélyeztetik piaci lehetőségeit.

Érthetetlen a szakszervezet béremelési követelése a vezérigazgató szerint abból a szempontból is, hogy a Magyar Posta dolgozóinál jövedelem szinten ugyanakkora bérfejlesztés valósult meg 2015-ben, mint amit április 17-én a JNT értékszállítói kaptak. Ekkor átlagosan 2,2 százalékkal növelték az értékeszállítók alapbérét az év elejére visszamenőleg, egyúttal nyitva hagyták a lehetőségét, hogy a 2015 harmadik negyedévi üzleti eredmények ismeretében további, 3,3 százalékos alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsenek a dolgozóknak – mondta.

Kitért arra, hogy a munkáltatónak nem volt ideje megvizsgálni a szakszervezet által április 10-én benyújtott részletesebb béremelési javaslatot, mivel az ÉŐDSZ április 21-én 0 órától sztrájkot hirdetett, ami arra utal, hogy az ÉŐDSZ-nek nem a tárgyalásos megegyezés az elsődleges célja – jegyezte meg a vezérigazgató.

Felidézte: az érdekképviselet először április elsején nyújtott be konkrét írásos dokumentumot a decemberben indult bértárgyalások során, amelyben 5 százalékos alapbér emelést követelt. A szakszervezet a tárgyalásokat már március 26-án egyoldalúan megszakította és sztrájkbizottságot alakított – ismertette.

A vezérigazgató közölte: a munkáltató elbocsátja a JNT egyik munkavállalóját, mivel a JNT gazdasági érdekeit sértő, pánikkeltő kijelentéseket tett, amely a munka törvénykönyve szerint sztrájk alatt sem megengedett.

A JNT szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy peres eljárást indít az ÉŐDSZ, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT továbbá bíróság előtt vitatja a sztrájk jogszerűségét, valamint bírósághoz fordul amiatt, hogy nem történt megállapodás a sztrájk alatti minimum szolgáltatásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.