Innováció

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

A magas hőmérsékleten is szilárd anyagok és a fejlett szennyvízkezelési technikák ipari bevezetésével foglalkozó központtól a többi között azt várják, hogy munkahelyeket teremtsen.

2015.04.23 15:01MTI

Anyagtudományi tudásközpontot hoz létre Nógrád megyében a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja és a megyei önkormányzat - erről a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyaltak Salgótarjánban.

A magas hőmérsékleten is szilárd anyagok és a fejlett szennyvízkezelési technikák ipari bevezetésével foglalkozó központtól a többi között azt várják, hogy munkahelyeket teremtsen és Nógrád megye bekerüljön a tudományos fejlesztések országos vérkeringésébe.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke elmondta: az önkormányzat helyszínt, épületet és alapinfrastruktúrát, a kutatóközpont eszközöket és tudományos hátteret ad a beruházáshoz, amelyet uniós forrásból akarnak megvalósítani. A pályázati feltételek még nem ismertek, így az alapításról még nem tudnak dönteni, de nonprofit kft. létrehozásában gondolkodnak, 3 millió forintos törzstőkével - tette hozzá.

Horváth Ákos, a kutatóközpont főigazgatója az ülésen közölte: nem döntöttek még a helyszínről, de legalább három hektáros, jól megközelíthető területre van szükség, ahol rendezvényeket, konferenciákat is tartanak, és ahová "tudományos turistákat" is visznek.

Hozzátette, a laboratórium egy-két év alatt elkészülhet, és önfenntartóvá válhat azáltal, hogy szolgáltatásként ajánlja fel az eszközeit, így a vízsugaras vágógépeket, szikraforgácsolókat vagy mintaszeletelőket.

A létrehozandó anyagtudományi tudásközpont szakterületei között lesz a környezeti ártalmak kutatása, az energetika, energiatermelés területén használható versenyképes termékek, speciális berendezések előállítása. Foglalkoznak majd a vegyipar - elsősorban a gyógyszeripar - melléktermékeinek újrahasznosításával, a szerves hulladékokkal szennyezett ivóvíz innovatív módszerekkel történő tisztításával is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.