Javultak dolgok, de mégsem váltották meg a világot

Van a magyar igazságszolgáltatásban olyan, amiből nem lett sikertörténet? Van...

Handó Tünde szerint 2012 óta a bíróságok nem csak önmagukhoz képest tudtak előre lépni sok területen, hanem az Európai Unió palettáján is.

2015.04.23 14:12MTI

A magyar igazságszolgáltatás az Európai Unió élmezőnyében van, ami az ítélkezés időszerűségét és minőségét illeti - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön a Kecskeméti Törvényszéken megrendezett összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón.

Handó Tünde hangsúlyozta: 2012-ben azt vállalták, hogy javítják az időszerűséget, valamint az ítélkezés megalapozottságát, és "azóta a bíróságok nem csak önmagukhoz képest tudtak előre lépni sok területen, hanem az Európai Unió palettáján is". Kiemelte a közigazgatási ügyszakot, amelyben a negyedik leggyorsabb a magyar ítélkezés az EU-ban.

Fontosnak nevezte az elért színvonal megtartását, ennek érdekében azonban a bírókat mentesíteni kell az adminisztratív terhek alól. A bíró valóban az ügy bírája tudjon lenni, ne pedig azzal töltse az idejét, hogy a papírokat és a leveleket rendezgeti - fűzte hozzá.

Handó Tünde jelentős segítségként értékelte azt, hogy 2012-ben több mint négyszáz bírósági ügyintéző és bírósági titkár került be a szervezetbe, azért, hogy több érdemi, joghoz értő segítő legyen a bíró mellett. Hozzátette azonban, hogy ez azért nem lett "sikertörténet", mert százezrével jöttek a szabálysértési ügyek, ami azt jelentette, hogy ennek a többlet erőforrásnak az erejét ezeknek az ügyeknek a kezelése kötötte le. Emlékeztetett arra is, hogy 2013-ban nagyságrendekkel több volt az ügyérkezés a cégbíróságokra, mint korábban.

Szavai szerint most pedig "egy újabb cunami közepén állunk", mert a közhasznú szervezeteket érintő változás miatt van olyan bíróság, ahol százszorosára növekedett a kezelendő beadványok száma.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy nemcsak lehetőség, hanem törvényi kötelessége is a bírósági szervezetnek az, hogy jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen és véleményt nyilvánítson a jogszabálytervezetekről. Kiemelte, hogy egy jelzésük eredményként a szabálysértési ügyekben a tavaly még havonta 30 ezres országos tárgyalási szám 2-3 ezerre csökkent.

Handó Tünde szólt arról, hogy a jövőben az új informatikai lehetőségekkel a jogalkotónak számolnia kell, ma már olyan technikai eszközök vannak, amelyek segítségével videokapcsolatot lehet létesíteni, távmeghallgatást lehet lefolytatni. Ezek révén a bírósági ítélkezés "tértől és időtől függetlenül" működhetne, nem kellene nagy terjedelemben jegyzőkönyveket vezetni, ha mindezekről videó készülne - fogalmazott.

Handó Tünde meggyőződése, hogy egy ilyen fajta megújulásra szükség van, ami mellé meg kell őrizni "a 19. századi tudást és méltóságot".

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke értékelőjében kiemelte, hogy a megyében több éve folyamatosan nő az igen bonyolult megítélésű, sokvádlottas gazdasági büntetőügyek száma és aránya. Hangsúlyozta, hogy nagyon komoly terhet jelent a kiemelt ügyek 33 százalékos, valamint a soron kívüliek 75 százalékos, országosan kimagasló aránya.

Adatai szerint 2014-ben a Kecskeméti Törvényszékre, az illetékességi területén működő járásbíróságokra és a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, összesen 63 640 ügy érkezett, amellyel a törvényszék országosan a 6. helyen áll. A befejezett ügyek száma 67 179 volt, ezzel az országos 6. helyet foglalják el.

A sajtótájékoztatón és az azt követő értekezleten részt vett Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke és Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, az Országos Bírói Tanács soros elnöke is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.