Bemutatták

Felállt a mobil, flexibilis árvízvédelmi gátfal Békés megyében

Bemutatták a magyar fejlesztésű mobil, flexibilis árvízvédelmi gátfalat Békés megyében, a Kettős-Körös hullámterében csütörtökön. KÉPEK!

2015.04.23 14:06MTI
MTI Fotó: Rosta Tibor

Bemutatták a magyar fejlesztésű mobil, flexibilis árvízvédelmi gátfalat Békés megyében, a Kettős-Körös hullámterében csütörtökön.

Horváth György, a Novoflex-4 Kft. és Cene János, a Geoteam Kft. ügyvezető igazgatója a közös fejlesztésű árvízvédelmi gátfalról tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hagyományos, homokzsákos árvízi védekezéssel szemben a gátfalnak sok az előnye. Gyorsan felépíthető, körülbelül ötvenszer újrahasználható, biztonságosabb, mert a gáttestet egy négy-öt méter szélességű lepel védi az átázástól, továbbá alacsonyabbak a védekezés költségei.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a mobil, flexibilis gát akkor használható előnyösen az árvízvédelemben, ha egy védművet nehezen megközelíthető helyen és gyorsan kell felépíteni, ha oda a hagyományos védekezés anyagai csak nehezen vagy drágán, például helikopterrel juttathatók el.

Hangsúlyozta, a vízkárelhárítás és az árvízvédelem Magyarországon, azon belül is a Körös-vidéken kiemelt fontosságú, az ország biztonságpolitikájának a része.

Az igazgató kijelentette, hogy az új fejlesztésű rendszer alkalmazásához szemléletváltásra volna szükség. Jelenleg ugyanis ha árvízhelyzet van, a szakemberek elvégzik a vízvédelmi munkákat, ezt finanszírozza a költségvetés. A mobil gátfal alkalmazásához azonban előzetes beruházásra lenne szükség.

Bak Sándor az MTI kérdésére válaszolva elmondta: véleménye szerint a mobil, flexibilis gátfalat néhány helyen, például védművel nem rendelkező önkormányzati töltéseknél vagy úgynevezett védelmi keresztezéseknél lehet alkalmazni. Annak használatáról szerinte nem az egyes vízügyi igazgatóságoknak kellene dönteniük, hanem az árvízvédelmi stratégiába kellene azt beemelni.

Az új, hazai fejlesztésű gátfal mobil, kis súlyú, akár kézben is hordozható elemekből áll, ugyanakkor flexibilis, mert a vízzárást hajlékony, nagy szilárdságú, lágy, speciális műanyag lemez biztosítja. A szerkezet modulokból áll. A védendő gátszakaszon kialakított, lealapozott függőleges acéltartók közé szerelik fel a flexibilis lemezt, amely lepelként simul a töltésre, majd függőleges falként folytatódva akár 1,5 méter magas vízoszlopot is meg tud tartani. Szerelése egyszerű, gyors, nem igényel speciális szaktudást vagy eszközt. Egy húsztagú brigád körülbelül 12 óra alatt fel tud építeni egy egy kilométer hosszúságú gátfalat.

Horváth György elmondta, hogy a békési bemutatóra közmunkások állították fel a védművet. Hozzátette: a rendszer előnye, hogy a modulok mínusz 30 Celsius-fokig hőállóak, bírják az UV-sugárzást is, és azokat különböző rothadásvédő szerekkel is kezelik.

MTI Fotó: Rosta Tibor


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.