Kora gyermekkori

Egymilliárdból képeznek intervenciós szakembereket

Uniós forrásból, egymilliárd forintos támogatási összegből ingyenes képzéseket indít a koragyermekkori intervenció témakörében a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek számára a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet.

2015.04.23 11:45MTI

A kiemelt projekt vezetői a program regionális konferenciájának sajtótájékoztatóját tartották csütörtökön Nyíregyházán.

Kun Gábor szakmai vezető elmondta, a közép- és felsőfokú végzettségűeknek meghirdetett ingyenes, negyvenórás képzéseken 1450-en vehetnek részt, 45-en közülük pedig oktatóként fogják továbbadni a program keretében adaptált nemzetközi módszereket.

A koragyermekkori életszakaszban feltárt fejlődésbeli rendellenségek és lemaradások kezeléséhez szükséges hozzáférés javítása című program augusztusig tart, fókuszában a családok erősítése és a szülői kompetenciák támogatása áll - tette hozzá.

Egy amerikai és egy német módszert vizsgáltak meg, ennek nyomán öt képzést indítottak el. A védőfaktorok erősítése és a szülőkísérés témakörében egy-egy oktatói, minősített képzés, a szakemberek számára pedig három képzés vált elérhetővé.

Az első csoportok már levizsgáztak. A tanfolyamok elvégzésével a résztvevők továbbképzési pontokat szerezhetnek - közölte Kun Gábor.

Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a koragyermekkori intervenció lényege, hogy a kisgyermekeknél minél korábban feltárhatóak legyenek azok fejlődési rendellenességek, amelyek ebben az életkorban könnyebben kezelhetőek. A várandósságtól kezdve a szülésen át a csecsemő- és kisgyermekkorban is felmerülhetnek ezek a rendellenességek, ezért sok szakembernek és szakterületnek oda kell figyelnie arra, hogy időben felismerjék a problémákat - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.