Munka és képesség

Czibere: több tízezer megváltozott munkaképességű ember kaphat munkát

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bizakodó.

2015.04.23 09:09MTI

Czibere Károly az M1 aktuális csatornának adott csütörtök reggeli interjújában arról is beszélt, a megváltozott munkaképességű emberek, köztük a fogyatékossággal élők nemcsak zacskóragasztásra vagy dobozhajtogatásra alkalmasak, ahogy azt sokan gondolják, hanem sokféle munkára képesek, és gyakorlatilag a nemzetgazdaság szinte valamennyi ágazatában jelen vannak.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy-öt évben 43 ezerről 77 ezerre nőtt a valamilyen formában foglalkoztatott megváltozott munkaképességű emberek száma.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban nyilatkozott az M1-nek, hogy szerdán Budapesten "munkapróbaközpontot" nyitottak. Czibere Károly elmondta, az intézmény célja, hogy összehozza egymással a megváltozott munkaképességű álláskeresőket és a munkáltatókat. Az intézményben feltérképezik az álláskeresők képességeit, készségeit, jártasságait, belső motivációit és azt, hogy miként lehet felkészíteni őket a munka világára.

Czibere Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadó cégeknek már nemcsak a különböző kedvezmények, támogatások miatt fontos a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása, hanem azért is, mert - a visszajelzések szerint - megjelenésükkel pozitív hatással vannak a munkahelyi közösségekre.

Utalt arra is, a cégek nyitottságát jelzi az is, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a fogyatékosságbarát munkahely programra.

Az államtitkár szerint a cél az, hogy a fogyatékossággal élő vagy egészségkárosodott emberek szociális támogatások helyett munkából tudjanak megélni lehetőleg a nyílt munkaerőpiacról vagy ha ott nem kapnak állást, akkor az úgynevezett - államilag támogatott - védett munkahelyeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.