Tíz képviselő

Ujhelyi iránymutatást vár Brüsszeltől az Uberhez hasonló megoldásoknál

Politikai iránymutatást kérnek a brüsszeli testülettől az Uberhez hasonló cégek, az úgynevezett "sharing economy", a megosztáson alapuló közösségi szolgáltatások szabályozásában.

2015.04.22 14:10MTI

Tíz képviselőtársával együtt írásos nyilatkozattal fordult az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán politikai iránymutatást kérve a brüsszeli testülettől az Uberhez hasonló cégek, az úgynevezett "sharing economy", a megosztáson alapuló közösségi szolgáltatások szabályozásában.

A politikus hivatala tudatta, hogy Ujhelyi kezdeményezéséhez szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és jobbközép néppárti, francia, olasz, román, spanyol és horvát képviselők is csatlakoztak.

Ujhelyi rámutat, hogy a "sharing economy", egyelőre jórész szabályozatlan, viszont egyre növekvő, a friss adatok tanúsága szerint 110 milliárd dolláros forgalmat bonyolító szektor.

"A közösségi gazdaság egyre növekvő szereplői a teljesen új szemléletükkel gyökeresen alakították át mind a szállásadási, mind a közlekedési iparágakat. Ez az új gazdasági modell kétségtelenül lehetővé teszi a már meglévő erőforrások jobb kihasználását, támogatja a piaci versenyt, valamint egyfajta kiegészítő bevételt biztosít a szolgáltatást nyújtóknak. Ezzel szemben viszont nehéz helyzetbe hozza a hagyományos szereplőket, valamint további kérdéseket vet fel olyan területeken, mint például az adózás vagy a fogyasztóvédelem. Az Európai Bizottságnak olyan, lehetőleg egységes megoldást kell találnia, amely egyszerre veszi figyelembe a szolgáltatók és az iparági szereplők érdekeit is" - fogalmazott Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.