Paksi bővítés

Brüsszel: a kormány figyelembe vette az Euratom kéréseit

A felülvizsgált, a magyar és az orosz fél által elfogadott szerződés tervezetét április 7-én nyújtották be a magyar hatóságok Luxembourgban.

2015.04.21 14:24MTI

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen majd fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba, miután a magyar kormány figyelembe vette a luxembourgi ügynökség észrevételeit - közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője kedden.

"Az ESA arról tájékoztatott minket, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozólag" - magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Hozzátette, hogy ez minden információ, amivel rendelkeznek, s amelyet nyilvánosságra hozhatnak.

A bizottsági szóvivő tudatta azt is, hogy a felülvizsgált, a magyar és az orosz fél által elfogadott szerződés tervezetét április 7-én nyújtották be a magyar hatóságok Luxembourgban.

"Az ESA által aláírt szerződések általában üzleti titoknak minősülnek, ezért a részleteiket sem hozhatom nyilvánosságra. Ebben a konkrét, Magyarországot érintő ügyben pedig a magyar kormány minősítette bizalmasnak a szerződést" - fogalmazott Itkonen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bizottság már nekilátott annak, hogy a saját döntéshozatali eljárására vonatkozó iratok minősítését felülvizsgálja, és amint lehet, nyilvánosságra hozza őket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a fűtőanyag-szállítási szerződést, hozzátéve, hogy két kérdéskör, az állami támogatás és a közbeszerzés tisztázása érdekében még folynak tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Az ESA-nak a nukleáris fűtőanyag beszerzésében gyakorlatilag vétójoga van. Az Euratom és az ügynökség jogi szempontból nem az Európai Unió része, de munkáját az Európai Bizottság felügyelete alatt végzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.