Hatályon kívülre

A Jobbik szerint törvénytelen a földadó

A párt törvénytelennek tartja a települési adó formájában bevezetett földadót és a vonatkozó rendeletek hatályon kívül helyezését sürgeti.

2015.04.21 11:41MTI

Apáti István, a párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy január 1-jétől adót vetett ki a földtulajdonosokra mások mellett a Hajdú-Bihar megyei Mikepércs, Hajdúhadház és Balmazújváros, holott erre nem lenne lehetőség.

Mikepércsen évente 10 ezer forintot kell fizetni hektáronként, Balmazújvárosban évi 300 forint a mérték aranykoronánként, míg Hajdúhadházon évi 400 forint per aranykorona - sorolta az ellenzéki politikus, kifejtve, hogy a térségben kifejezetten jó minőségű, egyes esetekben 40 aranykorona fölötti földek vannak.

A Jobbik alelnöke bírálta, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, csökkentette adóbevételeiket, ezért csak a termőföld és a földutak megadóztatása maradt nekik bevételszerzési lehetőségként. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének nyilatkozatára hivatkozva azt mondta: akár 2700 település is kivetheti ezt az adónemet.

Apáti István kijelentette: a földadó ellen ideológiai alapon is tiltakoznak, az szembefordítja a különböző társadalmi rétegeket és kettős adóztatásnak minősül.

Kitért arra is, hogy a települési adó lehetősége miatt korábban az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak, beadványuk elbírálás alatt van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.