Konszolidáció

Mentőöv: 60 milliárd központi forint kórházi adósságrendezésre

A kormány 60 milliárd forintot csoportosított át a kórházak adósságának rendezésére a központi tartalékból.

2015.04.21 10:21MTI

Az erről szóló, a legfrissebb közlönyben megjelent határozat szerint az egészségügyi szolgáltatások folyamatos és biztonságos ellátása érdekében döntöttek az átcsoportosításról. Az emberi erőforrások miniszterének az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján fel kell mérnie a kórházak adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, és az átcsoportosított pénzből rendeznie kell az adósságot.

A szakminiszternek október 31-ig beszámolót is kell készítenie a kormánynak a kórházak konszolidációjának végrehajtásáról - áll a határozatban.

Április közepén az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség levélben kérte Orbán Viktor kormányfőt a korábban ígért 60 milliárd forintos kórházi adósságkonszolidáció mielőbbi végrehajtására. Összesítésük szerint az adósság a kamatokkal és egyéb költségekkel elérte a 90 milliárd forintot.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár hétfőn a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon meg kell küzdeni minden forintért, ami az egészségügybe kerülhet, főleg adósságrendezésre. Kiemelte, hogy a 60 milliárd forintos tétel most nem az Egészségbiztosítási Alapból származik, hanem a teljes összeg külső forrásból érkezik az ágazatba. A mostani "az eddigi legnagyobb mértékű és reményeim szerint az utolsó ilyen konszolidáció" - tette hozzá az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.