NFM-államtitkár

A KEHOP-pályázatok jelentős része a III. és IV. negyedévben jelenik meg

Kiírás alatt vannak az ivóvízminőséget javító és szennyvizes rendszerekre vonatkozó tenderek, ez utóbbi derogációs kötelezettség.

2015.04.20 23:30MTI

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) a pályázatok jelentős része várhatóan 2015 harmadik és negyedik negyedévében jelenik meg, ugyanakkor kiírás alatt vannak az ivóvízminőséget javító és szennyvizes rendszerekre vonatkozó tenderek, ez utóbbi derogációs kötelezettség - mondta Szabó Zsolt hétfőn, az Országgyűlés európai ügyek bizottsága ülésén.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programról adott tájékoztatást a testület ülésén.

Az államtitkár közölte: a 2014-2020-as időszakra vonatkozó KEHOP 1174 milliárd forint kerettel rendelkezik.

A bizottság ülésén Szabó Zsolt elmondta, hogy az ország a forrás egy részét az európai uniós kötelezettségvállalás teljesítésére fordítja, de tartalmaz szabadon felhasználható összeget is.

Az államtitkár kifejtette, hogy a KEHOP öt fő területet támogat.

A klímaváltozással összefüggő beruházásra 324 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből jellemzően az országos jelentőségű árvízvédelmi fejlesztéseket finanszírozzák - ismertette.

A települési vízellátást, a szennyvízelvezetést, az ivóvízminőség javítását szolgáló fejlesztésre 386 milliárd forintot szánnak - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy kiemelt terület lesz a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztés is 124 milliárd forint kerettel, egyebek közt ide tartozik majd a hulladékgazdálkodás átalakítása.

Szabó Zsolt tájékoztatása szerint a természetvédelemre és az élővilág fejlesztésére 31,3 milliárd forintot irányoztak elő, ez a keret zömében a nemzeti parkok kiemelt projektjeinek fejlesztését szolgálja.

Az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energia alkalmazásra 308 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a fejlesztési időszakban - ismertette az államtitkár.

Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy újdonság lesz az energiahatékonyság területén a lakosság támogatása a KEHOP-ban 120 milliárd forint értékben.

A szaktárca államtitkára kitért arra, hogy támogatják a geotermikus energia és a napenergia felhasználást, egyebek közt szeretnék elősegíteni olyan erőművek létesítését, amelyek hulladékból és szennyvíziszapból állítanak elő energiát, ezek zömükben a távhőszolgáltatást segítenék elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.