Szakszervezet

Liga: nem kizárólag a Liga nyert uniós pályázatokat

A szakszervezetek reakciója szerint pályázatokat nem kizárólag a Liga Szakszervezetek nyert, hanem más konföderációhoz tartozó tagszervezetek is, továbbá a Ligához átigazolt ágazati szervezetek jól átgondolt döntést hoztak.

2015.04.20 19:22MTI

A Liga a négy másik szakszervezeti konföderáció elnökének hétfői közös sajtótájékoztatójára reflektált.

A sajtótájékoztatón Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke egyebek közt arról beszélt, hogy a Liga az általa elnyert európai uniós támogatások jelentős részét a magyar szakszervezeti mozgalom "kivásárlására" fordítja, gyakorlatilag átcsábítja a többi konföderáció tagságát.

A Liga közleményében hangsúlyozza, hogy a legutóbbi nagy pályázati ciklusban valóban több pályázatot is nyert a Liga és tagszervezetei, azonban nem kizárólagosan. Több tízmilliós tételben nyertek MSZOSZ-hez, ÉSZT-hez, Autonómokhoz tartozó szakszervezetek is. Megjegyzik, hogy az előző kormányzati érában az MSZOSZ nyert "százmilliókat" és a Liga maradt ki.

Az "átcsábításokról" a Liga azt írja: a Liga Szakszervezetekhez igazolt ágazati szervezetek mindegyike jól átgondolt, alaposan mérlegelt döntést hozott, amikor elhagyta egykori konföderációját. Ráadásul mindegyikük meg is indokolta döntését.

A Liga Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a konföderációk közti "ilyen mértékű, direkt nyilvánosság előtt zajló árokásást" - olvasható a közleményükben, amelyben egyben arra kérik a magyarországi munkavállalókat és szakszervezeteket, hogy ne a hétfői sajtótájékoztató alapján ítéljék meg a szakszervezeti mozgalom egészét, hanem például "az országos félpályás útlezárások sikerén, az érdekegyeztetésben folyó tárgyalásokon, a tagszervezetek erősödésén, az egyre több ágazatban elért bérajánláson keresztül".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.